avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... dauna totala rca
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

dauna totala rca

buna ziua

in luna august 2012 am avut un accident cu masina propie hyundai accent, 1,5 motorina, anul fabr 2007 pe care l am cumparat de nou cu factura in 2007 pt suma de 14.000 euro. Accidentul s a produs din vina altui conducator care are rca la Astra asigurari. Masina fiind avariata mai rau nu am fost de acord sa facem amiabil ci am fost la politite si am luat proces verbal pt a fi sigur ca nu am probleme ulterioare. Am auzit in timp fel si fel de povesti cu formularul de amiabil in care vinovatul si a schimbat declaratia sau asiguratorii au dat culpa comuna.
Am dus masina la service s a facut constatare si reconstatare si devizul estimativ (in AUDATEX) de reparatie a iesit aproximativ 29.000 ron (6500 euro). Stiind ca pe masina am dat 14.000 euro si are aproximativ intre 5-6 ani vechime m am gandit ca valoarea masinii ar fi la data accidentului de aproximativ 6500-7000 euro i am spus inspectorului de dauna ca as vrea sa mergem pe dauna totala deoarece repararea este aproape 100% din valoarea masinii.
Dupa aproape 10 saptamani de la data accidnetului nu am primit nici un raspuns si am facut greseala sa fiu convins de catre inspector sa fac o cerere de regie propie sa vedem cam ce suma as obtine. Am facut aceasta cerere si surpriza mi se ofera 7600 ron pt reparatie #-o am refuzat si am zis sa o bag la reparatie. Acum au tot tras de timp si vazand ca nu am cu cine sa ma inteleg m am dus si am depus cerere pe suma de 21.000 ron avand in vedere ca costul reparatiei este de 29.000 ron am calculat ca si cum ar fi incadrata la dauna totala si am scazut valoarea epavei de 25% conform CSA. Am ramas surprins de respingerea totala a inspectorului ca si cum nu am voie sa depun eu de capul meu o cerere de despagubire pe ce suma vreau eu si ca trebuie sa astept un raspuns de la ei. Le am zis ca eu nu mai am timp sa astept dupa aproximativ 3 luni de zile si ca daca nu mi dau banii in 15 zile ii dau si in judecata.
Intrebarea este: credeti ca imi vor vira banii sau chiar o sa trebuiasca sa ajung cu ei in instanta??
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 18:58, 10 Noiembrie 2012
Ati gresit cerand o suma (asta inseamna regie proprie!).In baza devizului AUDATEX, cautati un reparator care sa se multumeasca (prin deviz propriu) cu o suma sub cea din devizul A.
Plata despagubirii se face direct reparatorului sau se deconteaza pagubitului in baza factura+chitanta de reparatie(depuse impreuna cu cererea de despagubire).Fiind sub valoarea devizului A, asiguratorul nu are motiv intemeiat sa o refuze(desi cred ca tot o va face si tot veti ajunge in instanta!).
:oops:Atentie la calculul valorii reale, care pleaca de la valoarea de catalog si nu de la cat ati platit SH....
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
nucu$, utilizator
masina am cumparat o de noua de la 0 km din reprezentanta, deci nu am luat o second hand. Atunci cand ai factura de achizitie se calculeaza valoarea masinii de la factura respectiva, aici nu mai incape discutie de catalog. Adica asa stiam eu si asa credeam ca e normal.
Uneori si pretul platit "de nou" poate diferi fata de cel al producatorului (adaos dealer sau promotii).
Retineti ca tot ce ati "discutat", nu poate fi si dovedit! Depuneti cererea de despagubire, cu nr. de inregistrare sau prin posta.Termenul de plata 10 zile, incepe abia de la aceast data.Ar fi fost mult mai lejer daca ati fi avut asigurare CASCO.
Catalogul cu preturile masinilor de noi este necesar doar atunci cand se cumpara o masina second hand. Dar in momentul cand ai cumparat masina de noua si deti factura de achizitie se pleaca de la pretul de achizitie pt a se afla valoarea masinii la data accidentului
Eu inteleg altceva din acest art. din norme:
1.Calculele se fac in raport cu data accidentului ;
2. Pretul de catalog nu poate cuprinde reduceri promotionale ale comerciantulu, asa cum poate ingloba o factura.

Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se întelege:
................
b) pentru vehiculele de productie străină, pretul de comercializare de nou:
- conform listelor de preturi de la unităti de specialitate din România, valabile la data producerii accidentului; sau, în lipsa acestora,
- pe baza cataloagelor de specialitate, echivalat în lei la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Natională a României la data producerii accidentului;

In aceasta situatie, orice deviere de la pretul de fabricatie este contestabila, daca nu este agreata de catre ambele parti.Intre pretul din anul fabricatiei si cel de achizitie dupa 5 ani, precis exista diferente, iar pentru valoarea ramasa se aplica si reducerea pentru cei 5 ani corelat cu nr. km la bord.
Ultima modificare: Joi, 8 Noiembrie 2012
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Asigurare facultativa casco RamonaBianca RamonaBianca Sunt posesorul unei asigurari facultativa casco, am avut un accident , s-a stabilit constatarea initiala, si mi-a fost inaintata de catre asigurator suma de ... (vezi toată discuția)
Despagubire rca wumdance wumdance Buna ziua sunt tare nelamurit si m-am hotarat sa intru si pe net sa caut raspunsuri ma bucur ca am dat de acest web. Problema mea sta in felul urmator: Acum ... (vezi toată discuția)
Calcul dauna totala conform facturii in lei sau a contractului in euro? levis36 levis36 cum se interpreteaza articolul 53 din normele CSA Art. 53. - Prin valoarea de nou a vehiculelor se intelege: b) pentru vehiculele de productie straina, ... (vezi toată discuția)