avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

reducerea pedepsei mai duce la executarea acesteia in termenul de incercare?

Casează sentinţa penală recurată şi rejudecând dispune : Reduce de la un an închisoare la 6 ( şase) luni închisoare pedeapsa aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 305 alin.1 lit. c Cod penal . În baza art. 81 Cod penal : Dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 6 ( şase) luni închisoare. În baza art. 82 Cod penal : Fixează termen de încercare de 2 (doi) ani şi 6 ( şase) luni . Înlătură dispoziţiile contrare. Menţine celelalte dispoziţii. În baza art. 192 alin.3 Cod proc.pen.: Cheltuielile judiciare avansate d
e stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică ,azi 7.11.2012.
daca in perioada de incercare acesta savarseste din nou aceasta infractiune ce se intampla tinand cont ca i-a fost scazuta pedeapsa?va mai fi urmatoarea abatere cu executare a pedepsei sau o luam de la capat?
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 21:56, 7 Noiembrie 2012
Daca savarseste o noua infractiune in termenul de incercare, se va dispune executarea pedepsei in regim penitenciar si aceasta pedeapsa de 6 luni se va adauga celei nou pronuntate.
Undeva in dispozitivul sentintei instantei de fond ( nu ati redat aceasta mentiune), instanta
atrage atentia inculpatului cu privire la disp. art 83 c.pen., adica acestea:
Art. 83
Revocarea în cazul săvârşirii unei infracţiuni
Dacă în cursul termenului de încercare cel condamnat a săvârşit din nou o infracţiune, pentru care s-a pronunţat o condamnare definitivă chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă suspendarea condiţionată, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeşte cu pedeapsa aplicată pentru noua infracţiune.
Revocarea suspendării pedepsei nu are loc însă, dacă infracţiunea săvârşită ulterior a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.
Dacă infracţiunea ulterioară este săvârşită din culpă, se poate aplica suspendarea condiţionată a executării pedepsei chiar dacă infractorul a fost condamnat anterior cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei. În acest caz nu mai are loc revocarea primei suspendări.
La stabilirea pedepsei pentru infracţiunea săvârşită după rămânerea definitivă a hotărârii de suspendare nu se mai aplică sporul prevăzut de lege pentru recidivă.

Revocarea nu are legatura cu reducerea pedepsei din recurs.
Daca va savarsi o noua fapta in termenul de incercare si va fi condamnat prin hotarare definitiva, va fi revocat beneficiul suspendarii conditionate , iar noua pedeapsa nu se va contopi cu prima pedeapsa aplicata, ci se vor aduna, urmand sa execute totalul celor doua pedepse aplicate ( adica 6 luni plus pedeapsa care va fi aplicata).
Evident in cazul in va savarsi din nou infractiunea prev de art 305 al. 1 lit c) va fi necesara o noua plangere prealabila din partea persoanei vatamate.

Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
da,la fond asa scrie doar ca acum in recurs am vazut ca instanta inlatura dispozitiile potrivnice si am crezut ca se refera la acest aspect .binenteles ca exista foarte multe plangeri,din 2 in 2 luni,iar unul dintre dosare se afla deja la parchet ptr solutionare si altul este inca in cercetare la politie.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
desirelia75, utilizator
Disp. art 83 nu sunt dispozitii contrare, ele au fost mentinute prin decizia de recurs ( mentine celelalte dispozitii).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - explicatie sentinta geo-vem geo-vem Dispus rejudecarea Solutia pe scurt: Respinge ca nefondate cererile formulate de recurentul parte vătămată şi civilă M.N. şi recurentul inculpat D.S ... (vezi toată discuția)
Arestare sau tot suspendare? Imparatul Imparatul Varul meu a fost condamnat la 6 luni cu suspendare pt. o infractiune cu intentie, dupa vechiul cod penal. I s-a stabilit un termen de incercare, care inca nu ... (vezi toată discuția)
Suspendare Happynes Happynes cum se executa pedeapsa cu suspendare?in penitenciar sau acasa de exemplu la 7 ani rog raspuns (vezi toată discuția)