1. Deoarece primul copil este nascut dupa 01.01.2011 (de cand se aplica OUG 111/2010) dvs. oricum trebuia sa beneficiati de cei 600 lei pe perioada de cand s-a nascut al doilea copil si pana veti intra in CCC2.
2. La momentul in care ati nascut al doilea copil OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spunea:
Art. 9
(1) Concediul si indemnizatia lunara prevazute la art. 2 alin. (1), art. 5 si 6, precum si stimulentul de insertie prevazut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri sau, dupa caz, pentru primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) La stabilirea celor 3 nasteri si, dupa caz, a celor 3 situatii se iau in calcul si cele pentru care s-a beneficiat de concediu si indemnizatie, precum si de stimulent in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) Situatia copilului nascut mort sau situatia in care acesta moare in perioada corespunzatoare concediului de maternitate nu se are in vedere la stabilirea primelor 3 nasteri pentru care se acorda drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta .
(4) Durata de acordare a concediului prevazut la art. 2 alin. (1) se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept, in conditiile prevazute la alin. (1) si (2).
(5) In cazurile prevazute la alin. (4) se acorda o singura indemnizatie la nivelul prevazut de prezenta ordonanta de urgenta.
(6) Pe perioada suprapunerii situatiilor prevazute la alin. (4), nivelul indemnizatiei lunare se majoreaza cu 1,2 ISR pentru fiecare dintre copii, incepand cu cel de-al doilea.
3. Aveti dreptul la a primi cei 600 lei din urma, incepand cu 28.05.2012, in cadrul termenului de prescriptie de 3 ani.
buna seara
in legatura cu problema de mai sus: am fost la primarie si la ajps si din ambele locuri am primit acelasi raspuns: nu au aparut normele de aplicare a OUG 111/2010 si nu pot sa fac nici o cerere pentru a primi majorarea de 600 lei, dupa nasterea celui de al doilea copil. ma puteti sfatui cum sa procedez mai departe in situatia aceasta?
1. Asa este nu au aparut modificarile la Normele de aplicare a OUG 111/2010 desi trebuia sa apara pana acum.
2. - Dar asta nu este un motiv serios pentru a nu va primi cererea.
- Sa va primeasca cererea, sa aveti un numar de inregistrare, si cand apar modificarile la norme sa va dea raspunsul.
3. Desi in cazul dvs. nu vad sa se produca o modificare in norme deoarece prevederea legala este cat se poate de clara si fara echivoc, inca de dinainte de modificarea OUG 111/2010 prin Legea 166/2012.
4. Daca nu va primeste cererea si celelalte acte sau nu vrea sa va dea numar de inregistrare atunci le puneti prin posta cu valoare declarata si confirmare de primire.
buna ziua
revin cu problema prezentata mai sus: am reusit sa-mi depun cererea la primarie, dar ori de cate ori merg sa intreb mi se tot raspunde ca nu se cunosc inca normele de aplicare, desi am vazut ca a aparut Hotărârea nr. 1291/2012 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010.
ce as mai putea face in situatia data?
1. - Cred ca va dau acest raspuns aiurea pentru ca nu stiu ce sa va spuna.
- Normele de aplicare au aparut din 2012 si nu au modificat conditiile pentru acordarea celor 600 lei.
2. Actele dvs. au fost trimise de Primarie la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatiile in baza OUG 111/2010.
3. Intrebati si la AJPIS, pe e-mail, ce se intampla cu dosarul dvs.