avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... spor de vechime neluat in calculul pensiei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

spor de vechime neluat in calculul pensiei

Buna ziua,
In ,,DATE PRIVITOARE LA ACTIVITATEA IN MUNCA'' care stau la baza de calcul a pensiei incepind cu 1.04.1992 sporul de vechime lipseste.Pentru perioada cit am lucrat in acea societate am depus adeverinta cu sporurile primite unde sporul de vechime este trecut procentual sa inteleg ca trebuia suma corespunzatoare? Introducerea sporului in salariul de baza s-a efectuat abia in 1.07.1999 conform inregistrarii din carnetul de munca cind lucram la alta societate unde din adeverinta eliberata acest spor este trecuta in suma si este cuprinsa in baza de calcul la pensie.Care este temeiul legal de a nu fi luat in calcul acest spor,dar si alte sporuri(ore noapte, spor conditii deosebite, ore suplimentare si alte sporuri) in cazul primei societati?Trebuie refacuta aceasta adeverinta? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ana si vlad , utilizator 17:00, 26 Ianuarie 2022
Legea 263/2000,Art. 165
(1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeaza salariile brute sau nete, dupa caz, in conformitate cu modul de inscriere a acestora in carnetul de munca, astfel:
a) salariile brute, pana la data de 1 iulie 1977;
b) salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 pana la data de 1 ianuarie 1991;
c) salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.
(2) La determinarea punctajelor lunare, pe langa salariile prevazute la alin. (1) se au in vedere si sporurile cu caracter permanent care, dupa data de 1 aprilie 1992, au facut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislatiei anterioare si care sunt inscrise in carnetul de munca sau sunt dovedite cu adeverinte eliberate de unitati, conform legislatiei in vigoare.
(3) Sporul de vechime care se utilizeaza la stabilirea punctajelor lunare este urmatorul:
a) perioada 1 martie 1970—1 septembrie 1983:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 5% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 7% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 10% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani;
b) perioada 1 septembrie 1983—1 aprilie 1992:
— 3% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 3—5 ani;
— 6% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 5—10 ani;
— 9% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 10—15 ani;
— 12% pentru o vechime in munca totala cuprinsa intre 15—20 ani;
— 15% pentru o vechime in munca totala de peste 20 de ani.
(4) Pentru perioadele de dupa 1 aprilie 1992, sporul de vechime utilizat la stabilirea punctajelor lunare este cel inscris in carnetul de munca sau in alte acte doveditoare.
Sporul de vechime se calculeaza automat si in buletinul de calcul se regaseste doar perioada dupa 1 aprilie 1992,care sunt inscrise in carnetul de munca.
Daca ati depus adeverinta la Casa de Pensii de unde stiti ca datele din ea nu au fost in calculul punctajului pentru pensie?
Ati verificat buletinul de calcul ? .. de acolo reiese daca s-a luat in calcul sau nu sporurile din adeverintele depuse ...
Da am solicitat si primit Buletinul de calcul si am verificat cu copii ale adeverintelor depuse si a fluturasilor de salarii pe care ii am.Multumesc pentru amabilitate si raspuns.
Sporul de vechime se calculeaza automat si in buletinul de calcul se regaseste doar perioada dupa 1 aprilie 1992,care sunt inscrise in carnetul de munca sau in adeverintele eliberate de angajator.

Alte discuții în legătură

Spor de vechime pentru calculul pensiei tuilleries tuilleries Buna ziua! Va rog, am o neclaritate: exista cazuri in care sporul de vechime nu este trecut de catre fostii angajatori in cartea de munca. In aceste situatii, ... (vezi toată discuția)
Spor vechime valabil intre 1981 - 1991 marybujiuta marybujiuta vă rog să mă ajutaţi cu procentele tranşelor de vechime care erau valabile în perioada anilor 1984 - 1991 exemplu: 3-5 ani - 4%..... (vezi toată discuția)
Care sunt veniturile avute in vedere la determinarea punctajului mediu anual? jstefan jstefan Dupa ce se calculeaza pensia? Dupa salarul de incadrare sau dupa suma care s-a contribuit la casa de pensii? (vezi toată discuția)