avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Cartea de identitate si uzufructul viager
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Cartea de identitate si uzufructul viager

In anul 2002 am facut un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere a unei matusi (uzufruct viager). Luna aceasta fata mea trebuie sa isi faca pentru prima oara carte de identitate. De la evidenta populatiei m-i s-a spus ca trebuie sa o aduc pe tusica (88 ani) sa imi dea acordul de acceptare in spatiu.
Daca eu sunt trecut ca proprietar al casei, iar tusica are doar uzufruct viager, trebuie sa o mai duc si pe ea, tinand cont ca este destul de bolnava si nu poate sta ore in sir la cozile de la evidenta populatiei?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 12:36, 18 Noiembrie 2012
În întregul ei, proprietatea are 2 componente :
a) nuda proprietate, adică fără posesie/fără dreptul de a poseda/de folosinţă ;
b) şi posesia, unind cele două componente, obţinem proprietatea deplină ;
Dvs. aveţi DOAR nuda proprietate, mătuşica : are dreptul de POSESIE.
Veţi dobândi proprietatea deplină la momentul decesului mătuşii.Aşa fiind, posesia ei NU poate fi tulburată.De aceea i se solicită fiicei dvs. deplasarea mătuşii.Aţi putea chema un notar la domiciliul mătuşii şi obţine o declaraţie notarială destinată accesului fiicei dvs. în posesia mătuşii.Predaţi la SCLEP acea declaraţie.
Va multumesc.
Puteti face si un act la notar, fata dv. urmand apoi sa mearga fara tusica, dar cu actul, la Evidenta Populatiei. Va costa cateva zeci de lei.
Declaratia poate fi data si in fata politistului de la ordine publica.

As zice ca declaratia se poate da in fata politistului de la ordine publica doar daca imobilul se afla ''la ţară''.

HGR 1375/2005, art. 60:
(3) În situatia în care gazduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor, declaratia de primire în spatiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau oficiul consular al României din străinătate ori în prezenta politistului de la postul de politie, pentru mediul rural.

Alte discuții în legătură

Implicarea uzufructului viager in obtinerea vizei de flotant Madalina1122 Madalina1122 Doresc sa obtin viza de flotant prin prezentarea la ghiseul de evidenta a populatiei cu proprietarul imobilului. Acesta sustine ca este necesara si prezenta ... (vezi toată discuția)
Schimbare carte de identitate, contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere marilena74 marilena74 daca o persoana are contract de vanzare cumpare cu intretinere catre fiica sa dar nu locuieste la adresa unde are contractul ci undeva la tara ,trebuie sa se ... (vezi toată discuția)
Donatorul poate face buletin fiului cu actul casei ? deaur deaur bunica mea a donat casa cu clauza de uzufruct fiicei din Spania ! bunica mea are 6 copii si tatal meu are grija de ea ! se poate ca bunica mea sa ii faca ... (vezi toată discuția)