avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 261 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligatia de plata a impozitului pentru sumele ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligatia de plata a impozitului pentru sumele acumulate in cadrul derularii contractelor de asigurare de viata cu componenta de economisire

Exista obligatia de plata a impozitului pentru sumele acumulate ce depasesc primele pentru o asigurare de viata cu componenta de economisire?
Cel mai recent răspuns: Mihai Lupu , Consultant asigurari 20:40, 17 Noiembrie 2012
Fara sa am pretentia ca este de necontestat ceea ce cred eu despre acest subiect, as raspunde ca nu exista de fapt o asemenea obligatie privind plata impozitului pentru sumele acumulate ce depasesc primele pentru o asigurare de viata cu componenta de economisire. Aceasta, daca ne referim la cazul unui contract de asigurare tip renta pentru studii incheiat cu o socieate de asigurare de viata, persoana juridica inregistrata in Romania.
Inainte de a intra in subiect, va rog sa-mi dati voie sa definesc urmatorii termeni:
"Suma asigurată, ca fiind suma prevăzută ca atare în cadrul Contractului de asigurare, plătibilă în conformitate cu prevederile Contractului de asigurare în cazul producerii evenimentului asigurat constând în supraviețuirea Beneiciarului la data expirării Perioadei acoperite prin plata primelor".
"Renta , ca fiind suma plătibilă anual de către asigurător pe durata Perioadei de plată a rentelor, ca urmare a producerii evenimentului asigurat constând în supraviețuirea Beneiciarului la expirarea Perioadei acoperite prin plata primelor și în conformitate cu prevederile Contractului de asigurare."
Pentru a afla raspunsul corect la acest subiect, ar trebui sa analizam, dpdv teoretic, metoda de calculare a acestor rente. Fara a putea sa intram in detalii, ceea ce conteaza este ca valoarea fiecărei rente se calculează la data scadenței plății acesteia. In general, fiecare rentă este formată din suma asigurată prevăzută ca atare în cadrul Contractului de asigurare și o parte din participarea la proit calculată prin împărțirea soldului Contului de participare la proit la numărul de ani rămași pentru plata rentelor. De regula, o parte din prima de asigurare plătită de Contractant contribuie la formarea rezervei de poliță care la finalul contractului va constitui indemnizația de asigurare iar o parte din rezultat este alocată Contractantului. Sumele astfel acordate sunt administrate în Contul de participare la proit și sunt la rândul lor reinvestite împreună cu rezerva de poliță.

Acum sa vedem cum sunt definite veniturile neimpozabile in legislatia nationala si ma voi referi in continuare la prevederile art. 20 din Legea 571/ 2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare:
"- Venituri neimpozabile. Următoarele venituri sunt neimpozabile la calculul profitului impozabil:
a) dividendele primite de la o persoană juridică română;
b) diferenţele favorabile de valoare a titlurilor de participare, înregistrate ca urmare a încorporării rezervelor, beneficiilor sau primelor de emisiune la persoanele juridice la care se deţin titluri de participare. Acestea sunt impozabile la data cesionării, transmiterii cu titlu gratuit, retragerii capitalului social sau lichidării persoanei juridice la care se deţin titlurile de participare;
..."

Plecand de la aceste date, daca, atat Contul de participare la proit cat si sumele care constituie rezerva de poliță, sunt investite si apoi reinvestite in produse investitionale care pot fi, ori titluri cu risc zero (titluri de stat) ori un mix de bonduri si titluri de participare la capitalul social al unor persoane juridice române, in acest caz profitul obtinut nu constituie venit impozabil, in acceptiunea definitiei veniturilor neimpozabile prezentate in continutul art. 20 din Legea 571/ 2003 coroborată cu HG 44/2004 privind Codul fiscal cu normele metodologice de aplicare:
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Mihai Lupu, Consultant asigurari
In Codul fiscal avem:



ART. 42 Venituri neimpozabile

În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:

[...]

b) sumele încasate din asigurări de orice fel reprezentând despăgubiri, sume asigurate, precum şi orice alte drepturi, cu excepţia câştigurilor primite de la societăţile de asigurări ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale;



Cred ca aici intra si sumele acumulate ce depasesc primele pentru o asigurare de viata cu componenta de economisire.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contul 7588 lilyanna lilyanna este deductibil sau nedeductibil contul 7588 la calculul imp pe profit? multumesc anticipat (vezi toată discuția)
Impozitare venituri unitati bcr gabi.b gabi.b CUM SE IMPOZITEAZA VENITURILE OBTINUTE DE SOCIETATE DIN UNITATI CUMPARATE DE LA BCR SI RASCUMPARATE LA TERMENE DIFERITE NU TOATE IN ACEEASI ZI? (vezi toată discuția)