avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Refuzul minorului in varsta de 5 ani de a petrece timp cu tatal biologic

Buna ziua,
Am divortat in 2009 de fostul sot cu care am o fetita in varsta de 5 ani jumatate. Copilul s-a nascut in mai 2007 inainte ca noi sa fim casatoriti. Mentionez ca si-a dorit copilul la fel ca si mine. Dupa aparitia fetitei insa a realizat incet, incet ca o familie presupune cam multe sacrificii, asa ca venea acasa seara tarziu cand copilul dormea si pleca inainte ca ea sa se trezeasca. Facea tot ce era posibil sa stea cat mai putin impreuna cu noi. Astfel eram mai mult o mama singura. Nu ma intrebati de ce am mai facut nunta in septembrie 2007.... pur si simplu din inertie. Asa ca pana la urma a depus el cerea de divort ( nu a fost de acord sa intentez eu divort)
In mai 2008 s-a dat sentinta si mi-a fost incredintata fetita prin hotarare definitiva si irevocabila. In urma acesteia el plateste o pensie alimentare de 80 lei :), deoarece a declarat ca venitul lui lunar este de 300 lei, lucru care nu este deloc adevarat. Recunosc ca-i plateste lunar pana la urma 300 de lei, pentru ca asa doreste. In rest nu a intrebat niciodata daca are nevoie de ceva. In cateva randuri, fata fiind la el, l-am rugat sa-i cumpere un medicament sau ceva de care avea mare nevoie, dar acest lucru nu s-a intamplat. Copilul merge de la 2 ani la o gradinita privata pe care au si sotul meu actual o platim integral. Face cursuri de engleza, germana, inot, toate platite tot de noi. Fata mea are o relatie deosebita cu actualul sot care se comporta impecabil. Fostul sot nu contribuie cu absolut nimic la educatia copilului. In timpul petrecut cu ea, fostul sot, vorbeste foarte urat despre mine, sotul actual, chiar si despre parintii mei. Are accese de furie chiar si cu mama lui, cu care locuieste. Trimite sms-uri si mailuri in care imi insulta toata familia. Pana acum 2 luni, a luat fetita ori de cate ori a dorit (acasa, vacante, teatru) si am incercat sa comunic cu el cat mai bine, lasand la o parte comportamentul lui precar. Nu pot avea incredere in el. Copilul nu este hranit normal cat este la el, nu-i face igiena corporala decat cand isi aduce aminte sau cand spune fata. Din punct de vedere intelectual este ok si chiar duce copilul ore intregi la muzee, case memoriale, teatru, etc.... Multumesc lui D-zeu din punctul asta de vedere. De 2 luni fetita nu mai vrea sa mearga la el. Accepta ca el sa vina sa o vada numai acasa la noi. I-am spus ca merg si eu cu ei in parc sau ca merg pana la el acasa cu ea, dar nu mai vrea sub nici o forma sa mearga la el. Spune ca o obliga sa faca lucruri pe care ea nu vrea sa le faca, ( adevarul ca ultima data a tinut-o 4 ore in muzeul militar, ceea ce nu e tocmai visul unei fetitze de 5 ani), ca e murdar acasa la el, ca se cearta cu mama lui si ca el ii vorbeste urat, etc.
O singura data el acceptat sa vina sa o vada acasa, fara sa o oblige sa mearga la el, dupa care, desi eu i-am spus ca usa este deschisa oricand nu a mai facut-o. Imi spune ca eu sunt obligata sa vin si sa o aduc la el. Nu cred ca am aceasta obligatie. Oricat de mult as vrea ca ea sa petreaca timp cu tatal sau, nu pot sa-mi oblig copilul sa mearga. Cand aude plange si se ascunde in camera ei. Bineinteles ca el da vina pe mine si spune ca manipulez copilul, ca eu trebuie sa iau deciziile in locul ei si sa o fortez. Eu nu cred ca e tocmai asa....
Cand era mai mica am dus-o mai de voie mai de nevoie la el, desi plangea. Am luat-o de la el plangand ca nu vrea sa mai stea. Anul trecut era cu ea la mare si plangea sa merg sa o iau. Tot in episodul cu marea a lasat-o singura in camera ca el sa duca bagajele la masina, iar ea s-a speriat ca o lasa acolo... Si acum imi spune lucrul asta. Ma rog..., ideea este ca acum ma ameninta ca ma da in judecata pentru ca nu respect programul lui de vizita. Eu mai mult decat sa-i spun ca usa ii e deschisa oricand si ca poate veni sa se joace cu ea si poate chiar sa o convinga ca macar sa mearga cu el in parc, ce pot face????
Sper sa ma ajutati cu un sfat, ceva. As vrea sa fac un memoriu la protectia copilului, ca in cazul in care deschide un proces sa se stie de lucrurile astea. Nu stiu exact cum sa procedez, mai ales ca ma doare ca nu mai vine deloc sa o vada, dar cu toate astea nici pot spune ca imi convine ca de fiecare data cand fata merge la el sa auda numai lucruri negative la adresa familiei mele si certurile cu mama lui. La un moment dat (inainte de refuzul fetei de a mai merge la el) chiar am fost cu cea mica la psiholog ca sa ma conving daca in regula in urma divortului, dar din fericire psihologul mi-a spus sa nu-mi fac griji. Este un copil vesel, foarte sociabil si inteligent. Programul lui de vizita este urmatorul: primul si al treilea weekend din luna, o luna in vacanta de vara, in perioada de iarna o saptamana, care sa includa si Craciunul in anii pari si o saptamana in vacanta de primavara care sa includa in anii impari sarbatorile pascale.
Daca puteti sa ma ajutati cumva astept cu interes.
Multumesc anticipat tuturor.
Cel mai recent răspuns: proastasatului , utilizator 02:02, 13 Decembrie 2012
In primul rand va rugam sa scrieti mai putin pentru a putea citi ,Pe fond incercati sa apropiati copilul de tatal sau biologic si nu sa-l indepartati , fiind in interesul copilului.Atitudinea dvs. fata de fostul sot determina si comportamentul minorului .
Nu sunteti obligata sa mergeti cu minorul la domiciliul lui.
O puteti face daca doriti dar fara a fi obligata.

In caz de proces va veti apara mentionand tot ce aveti in apararea dvs.
Veti avea nevoie si de martori.Este bine sa va pregatiti pana la proces.
Nu puteti obliga copila sa mearga la tatal ei daca nu isi doreste acest lucru, numai ca va trebui sa ii explicati ca totusi e bine sa mearga, sa fie alaturi de tatal ei care tine la ea. E bine ca tatal doreste sa isi vada fiica si ca a pastrat relatia cu ea pana acum.

Vorbiti si cu tatal si explicati-i situatia, poate schimba el ceva din obiceiurile vis a vis de timpul petrecut cu fata. Spuneti-i dvs care sunt preferintele ei la aceasta varsta. Rugati-l eventual sa o duca la un film de desene animate. De asemenea sa isi revizuiasca vocabularul in prezenta copilului. Daca are ceva sa va reproseze sa o faca personal.

Puteti purta acest dialog si pe mail pt a putea constitui eventual probe. Puteti face si o evaluare psihologica a copilului referitor la relatia cu tatal si cu refuzul de a mai merge la acesta, evaluare pe care psihologul sa v-o dea in scris, tocmai pt a o avea in caz de nevoie.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Eu i-am expicat fetei ca ar fi bine sa mearga la el, ca ii este si lui dor de ea, etc. Numai ca fie vorba intre noi, cat de dor ii este daca nu vine sa o vada, dacat daca ea accepta sa plece cu el???

Am discutii pe e-mail cu el si nu sunt deloc in favoarea sa, deoarece aduce injurii peste injurii tuturor membrilor familiei mele. Asa ca din punctul asta de vedere, daca mailurile pot constitui ca proba intr-un eventual proces, stau bine. Parintii mei au vrut la moment dat sa-l dea in judecata pentru calomnie.

Este un om foarte dificil, nu se poate discuta cu el decat atat timp cat ii dai dreptate. El stie si care sunt preferintele ei, dar are tendinta de a obliga pe oricine sa faca ce-i place lui.
Pe bunica ei (mama fostului sot) trebuie sa o chem la mine ca sa-si poata vedea nepoata.
A invatat-o pe cea mica ca mama lui nu e buna de nimic, ca nu face nimic cum trebuie, nu le lasa sa petreaca timp impreuna cand o ia la el..... cam asta ar fi.

Va multumesc inca o data pentru raspunsuri,
O seara minunata
Copilul nu poate refuza să aibă relatii personale cu parintele, in caz că refuză trebuie făcut să inteleaga că trebuie sa mearga, asta a fost statuat printr-o decizie a CCR inca de aproape 10 ani.

Alte discuții în legătură

Executare silita minori ContSters372480 ContSters372480 buna seara as avea si eu o intrebare avem si noi o executare silita pentru un minor de 6 ani tatal si bunici refuza sal dea si il influenteaza sa nu mearga ... (vezi toată discuția)
Doresc un sfat - minor traumatizat ContSters302913 ContSters302913 azi 21 09 2014 a venit fetita de 3 ani jumate de la domiciliul tatalui (fiind zi de vizita),foarte traumatizata daca pot spune sau nu stiu eu cuvintul potrivit ... (vezi toată discuția)
Justitia este atat de injusta? Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Buna ziua, Am urmatoarea speta: in anul 2006 am divortat de fostul sot, in urma casatoriei a rezultat un copil (fetita) ce mi-a fost incredintata.. Fostul meu ... (vezi toată discuția)