avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Care ar putea fi distinctia juridica dintre ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Care ar putea fi distinctia juridica dintre democratie, meritocratie si cretinocratie?

Subiectul mi-a fost sugerat, ca nuanta, de o prietena de pe av-net. Nu-i divulg identitatea.
Dragi prieteni, va provoc sa comentati acest subiect, al "democratiei originale".
Cu precizarea ca noi, neavand experienta democratica, nici institutii, nici personal adecvat in acestea si neavand nici o constitutie elaborata de un Abraham (Lincoln), ne zbatem de vreo 22 de ani incercand sa... inventam "coada la pruna".
Cum functioneaza oare pe la altii masinaria asta? Meritocratic sau cretinocratic? :)
Cel mai recent răspuns: ContSters257414 , utilizator 18:54, 30 Decembrie 2012
In primul rand nu Lincoln a elaborat constitutia SUA, părintii constitutiei SUA muriseră de cateva decenii.

Democrație = demos și cratos - popor și putere = puterea poporului
Meritocrație = merit și cratos - merit și putere = puterea celor care merită (subiectiv, cine stabileste cine merită?)
Autocrație = auto (proprie) cratos - putere proprie = puterea unui singur om de a decide soarta altora

Romania are o experiență democratică, sub diferite forme veche de 1000 de ani și doar intre 1932 -1945 și 1948 - 1989 au existat cu adevărat o formă de dictatură care limita voința demosului, peste credinta sociala existentă la acel moment.
In rest, din punct de vedere al vremurilor și societății medievale, valahii și moldovenii au avut poate unii din cei mai democratici (daca e să comparăm cu autocratiile medievale), domnul țării fiind ales democratic dintre boieri, de către boieri. Astăzi poate că nu ni se pare deloc democratic, dar era cu mult peste autocratiile din Anglia, Franta, Sf. Imperiu Roman German, Otoman, etc.

Noi în prezent nu avem o democrație originală, avem mai degrabă un stat de drept original, căci asta este problema noastră cea mai gravă, statul de drept și domnia legii, nu o lipsă de democrație, care în realitate nu există, dovadă fiind că avem alegeri democratice.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
@Alex_Muntean a scris:
Romania are o experiență democratică, sub diferite forme veche de 1000 de ani


Nu indraznesc sa va contrazic, desi la istorie am invatat ca Romania exista ca stat din 1918.
La dvs. in istorie probabil s-a tiparit gresit 1918=1018 :duh:
Glad, Menumorut, Litovoi si Seneslau erau deja pe lista de presedinti ai statului democrat, nu?
Din pacate lipseau (la apelul de seara) Ionescu, Popescu si Basescu :)

Multumesc, dar ati si alterat din start problema, eludand subiectul 3, "cretinocratie". =D>
Este oare specifica avocatilor ultimelor generatii distorsionarea problemei (prin schimbarea subiectului la examen)? Dusul cu presul?
Cartoful si becul electric au fost inventate si ele in Romania (dupa dvs.) si apoi exportate pe intreg mapamondul :rofl:

P.S. Prin cretinocratie inteleg promovarea democratica a cretinismelor, fara cenzura morala sau criterii valorice de promovare. In agricultura, metoda ar echivala cu invadarea si sufocarea culturilor prin buruieni si iarba. Bravo!
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
ContSters184021, utilizator
Democratia este o credinta patetica in intelepciunea colectiva a prostiei individuale - H.L.Mencken

Plecand de la ce a spus acest american despre leaganul democratiei (America), cu amendamentul ca el nu a sustinut democratia reprezentativa, cred ca pot sa extrapolez o alta afirmatie a lui, asupra a ceea ce se intampla in Romania.
Afirmatia este: democratia este un sistem in care oamenii inferiori (d.p.d.v al calitatii lor) isi domina superiorii.

De cand lumea si pamantu', unii oameni au fost mai "egali" decat altii, chiar in cea mai "adanca" democratie. Daca putem sustine ca in Romania avem separatia puterilor in stat altfel decat in discursurile populiste, ca avem alegeri libere democrate, cand desi toti voteaza intr-un fel, iese altu' din urna, ca avem pluralism politic cu toate aceste "plimbari" dintr-un partid in altul (fara ca macar sa aiba habar "traseistul" de platforma program a partidului in care intra), ca sunt respectate drepturile si libertatilor oamenilor....aici nici nu are sens sa pomenesc de incalcarea vreunui drept sau libertate anume, pentru ca sunt incalcate zilnic, drepturile a zeci de oameni.

Care este diferenta dintre Democratul proclamat si Socialistul fervent, daca amandoi sunt veleitari, populisti si demagogi? Promisiunile politice facute in democratie, multe dintre ele irealizabile si cu ochiu' liber, nu au facut decat sa creeze maladivul populism (atitudine favorabila satisfacerii dorintelor poporului, chiar in detrimentul intereselor reale ale acestuia) democratic.

Pot continua, daca doriti, sa dezvolt subiectul pe tema democratiei in general, dar nu si in legatura cu Tara Capitalismului Salbatic, in care clasa politica are comportament de "Haiduc pe invers".....adica iau de la saraci si dau la bogati.
easy ride on! a scris:



Cum functioneaza oare pe la altii masinaria asta?


In majoritatea cazurilor pe la altii ,masinaria este evident ca functioneaza, dovada concreta fiind diferenta de civilizatie,de stare economica,de stare financiara
Este adevarat ca pe acolo,cine nu cunoaste anumite proceduri,raspunsuri,dar supune spre discutie diferite teme si subiecte ulterior efortului celorlalti de a analiza si de a raspunde,nu au atitudine permanent de "gica contra",invocand cazuri particulare,acuzand pentru alterarea subiectului...
Din subiectele initiate de dvs rezulta ca va confruntati cu multe subiecte pe care nu le intelegeti,nu le cunoasteti mecanismul de functionare,dar ,este evident ca sunteti refractar si reticent la majoritatea opiniilor celor care inteleg sa se implice sa raspunda topicurilor initiate de dvs

Romania exista ca stat din 1859 ca principate unite sub suzeranitate otomana si din 1877 ca regat independent. In 1918 a crescut doar teritoriul prin alipirea unor provincii istorice locuite de romani/valahi.

Democratie nu inseamna sa ai neaparat un presedinte, adica o republica. Poti sa ai foarte usor o monarhie electiva si sa fie aceiași democratie. Deci repet, in tările române a existat mai multa democratie decat in occident timp de 1000 de ani. Au fost putini domnitori autocrati și aceia au fost alungati/omorati destul de repede.

PS: Cretinocrația există și va exista în toate sistemele sociale, asta pentru ca există mulți cretini care sunt usor de manipulat.
Ultima modificare: Marți, 20 Noiembrie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Am votat sau nu la referendum 2012 freeanifer freeanifer Consider interesanta situatia fiecaruia. Eu de exemplu peste 15 minute ma duc sa votez. Invit pe cei care doresc sa spuna daca au votat sau nu vor vota sau ... (vezi toată discuția)
Proiect de hotãrâre prin care parlamentul sã constate cã bãsescu a fost demis de popor ContSters257414 ContSters257414 Senatorul PNL Ioan Ghişe va propune, luni, în plenul reunit al celor două Camere, un proiect de hotărâre a Parlamentului prin care să se ia act de ... (vezi toată discuția)