avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Freelancer in domeniul IT: cum platesc impozitul pe ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Freelancer in domeniul IT: cum platesc impozitul pe venit?

Buna ziua.

As avea citeva intrebari, pentru cei care sint familiarizati cu domeniul, legate de plata impozitului pe venituri realizate din activitatea de freelancer in domeniul IT. Daca desfasor o activitate, care consta in dezvoltarea de produse software personalizate, pentru unul sau mai multi clienti din afara tarii, iar in urma acestei activitati am un anumit venit, cum fac sa declar acel venit? Din cite am vazut, ar exista 2 posibilitati:

A. Sa fiu inregistrat ca PFA sau II.
B. Sa depun o declaratie (pina in luna mai a anului curent) cu veniturile realizate in anul precedent si sa platesc 16% impozit pe suma declarata.

Varianta B ar fi ideala, dar nu stiu daca e posibila din punct de vedere legal. Am inteles ca exista anumite profesii care pot fi practicate independent, fara sa fie nevoie de PFA, dar nu sint singur daca profesia de programator se incadreaza.

Problema cu varianta A ar fi ca activitatea se desfasoara cu clienti din afara, numai pe internet si numai printr-un intermediar. Ca sa fiu mai explicit, sa zicem ca eu fac 4 proiecte, pentru 4 clienti diferiti:

un proiect de 200$, pentru clientul 1
un proiect de 400$, pentru clientul 2
un proiect de 100$, pentru clientul 3
un proiect de 300$, pentru clientul 4

In total 1000$. Clientii ii dau acesti bani intermediarului (care este o firma din strainatate - SUA sau Australia, de exemplu). Intermediarul isi opreste 10% comision si imi trimite mie restul, adica 900$, prin transfer bancar international. Deci nu sint tranzactii individuale, pentru fiecare client in parte. Asta inseamna ca eu, ca PFA, nu voi putea sa fac facturi pentru fiecare client, iar la Administratia Financiara voi putea dovedi veniturile realizate doar prin extrase de cont de la banca.

Deci intrebarile ar fi:

1. Pentru a plati impozit pe venit, este obligatoriu sa fiu inregistrat ca PFA/II sau e suficient sa declar, in fiecare an, veniturile obtinute in anul precedent?
2. Daca e obligatoriu sa am PFA/II, sint suficiente extrasele de cont de la banca pentru a dovedi veniturile realizate?
3. Pornind de la exemplul de mai sus: impozitul pe care il platesc eu se calculeaza in functie de ceea ce platesc clientii (adica 16% din 1000$) sau in functie de ceea ce primesc eu de la intermediar (adica 16% din 900$)?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Catalin981 , utilizator 12:38, 8 Martie 2015
Salut, as vrea sa stiu ce ai facut pana la urma pentru ca si eu sunt in aceeasi situatie.
Salut.

Am intrebat la Administratia Financiara si mi-au zis ca e obligatoriu sa am PFA (sau Intreprindere Individuala, care e cam acelasi lucru). Pentru contabilitatea PFA-ului sint suficiente extrasele de cont de la banca (care tin loc de chitante), in care sa apara sumele transferate. Trebuie facute si facturi, chiar daca persoanele si site-urile cu care lucrezi nu au nevoie de ele. Pe facturi eu o sa trec intemediarul ca beneficiar si o sa fac cite o factura pentru fiecare transfer. Nu stiu daca e 100% corect asa, dar am intrebat in mai multe locuri si nimeni nu a putut sa-mi dea un raspuns clar.

Din cite am inteles, impozitul se va calcula in functie de venitul net, adica 16% din sumele care intra in contul bancar de PFA - deci, in exemplul de mai sus, ar fi 16% din 900, nu din 1000. Plata efectiva a impozitului se face la finalul fiecarui trimestru (pina pe 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, respectiv 25 decembrie), la Administratia Financiara. Se va plati 16% dintr-o suma fixa, care este declarata la inceputul anului in formularul 220, iar apoi, la finalul anului, se face o rectificare (inca nu stiu exact care e procedura, avind in vedere ca la mine e primul an).

In cazul platilor prin PayPal, am inteles ca trebuie privite ca plati facute printr-o banca intermediara. Deci PayPal va aparea in contabilitate ca si cum ar fi un fel de banca intermediara. Asta din ce am auzit de la alte persoane, pentru ca eu inca nu am primit nicio plata prin PayPal.

Cam asta e ce am aflat pina acum. Daca are cineva informatii mai exacte, sint oricind binevenite.
Ultima modificare: Marți, 26 Februarie 2013
Catalin981, utilizator
subscriu si eu.
deci pe scurt, imi intra bani in paypal de la diverse, eu ce trag in contul bancar din ro aia declar.
adica fiscul nu intra peste paypal-ul meu sa vada ce e acolo. spun asta ptr ca am diverse parteneriate si trimit jumatate din bani la partener deci nu exista facturi sau alte dovezi, sunt intelegeri amiabile ce nu pot fi dovedite si ar fi culmea sa platesc impozit ptr banii altuia.
vezi ca mai e si pragul de 65000 dupa care platesti si tva 24% pe langa impozit, si mai nou sanatate 5.5%... in cazul asta ia ghici cat ia statul in total? :)
succes!
Va rog sa dezvoltati subiectul...in contextual actual...cat se plateste..din suma primita in cont???
Daca vrea cineva sa detalieze..ar fi bine///Multumim
Eu pina acum am platit 16% din sumele care mi-au fost trimise prin banca. Iar la inceput de an trebuie depuse niste declaratii standard la Administratia Financiara, in care apar sumele incasate si cheltuielile din anul precedent, dar si o estimare a incasarilor si cheltuielilor din anul in curs (impozitul se va plati ca procent din profitul estimat, iar anul urmator se face o recalculare si se plateste diferenta).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre plata online ai.ciprian ai.ciprian Buna ziua Intentionez sa creez un site web prin care sa ofer niste servicii exclusiv clientilor straini (majoritari SUA, dar nu numai). Plata se va ... (vezi toată discuția)
Pfa norma venit - registrul jurnal de incasari si plati ipi ipi Buna ziua, In legatura cu completarea Registrului Jurnal de Incasari si Plati pentru un PFA cu Norma de Venit, ce document justificativ trebuie trecut pentru ... (vezi toată discuția)
Pfa - norma venit - freelancer it ovidiu86 ovidiu86 Buna ziua, As dori sa imi fac si eu un PFA cu norma fixa de venit si am unele neclaritati : 1) Cum se declara veniturile tinand cont de faptul ca banii toti ... (vezi toată discuția)