avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legea pensiilor 2013
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legea pensiilor 2013

buna ziua,trebuie sa imi depun dosarul de pensionare in luna ianuarie insa cacineva m-a sfatuit sa mai astept pana apare noua lege a pensiilor in 2013.ce s-ar schimba in aceasta lege noua in cazul meu si cand ar putea apare legea?
multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 13:16, 2 Decembrie 2012
Conform prevederilor codului muncii, la data indeplinirii conditiilor de pensionare (vechime si stadiu de cotizare), angajatorul are obligatia de a emite decizie pentru incetarea raporturilor de serviciu (CIM) cu angajatul.
Nu este in discutie o schimbare a actualei legi a pensiilor, ci doar o modificare si completare, promisa de catre ministrul muncii, pentru corectarea unor erori (exemplu cea legata de recunoasterea anilor lucrati, viitorilor pensionari, in fostele grupe de munca I si II).
In prezent nu este postata pe site-ul ministerului muncii, pentru dezbatere publica, o propunere de modificare si completare a actualei legi nr. 263/ 2010.
imi puteti spune si mie va rog unde sa imtru sa vad legea care este in dezbatere .multumesc mult
~ Conținut șters la cerere ~
Actuala Lege a pensiilor publice nr. 263/ 2010 este in vigoare incepand cu 01.01.2011, cu exceptia articolului privind indexarea anuala a pensiilor, cu inflatia, amanat prin OUG de guvernul Boc.
Actualul ministru al muncii a promis verbal la TV o indexare a pensiilor, in anul 2013, fara a exista in acest moment un act legisaltiv in acest sens. Probabil indexarea se va prevedea in legea de aprobare a bugetului asigurarilor sociale pentru anul 2013, care va intra in dezbaterea noului parlament ales, dupa alegerile din decembrie 2012, cel mai devreme in ianuarie 2013.
Proiectele de modificare si completare a legii pensiilor apar pe site-ul ministerului muncii si/ sau al casei nationale de pensii, pentru dezbatere publica, inainte de a fi adoptate.
Nu exista in acest moment un astfel de proiect.
Bun si ce se intampla cu cei care au iesit la pensie in cazul unei modificari a legii, acestia nu beneficiaza de recalcularea pensiei?Raman unii cu 1/2, altii cu 1/3 punc pensie?Atunci pentru ce i se spune lege unitara?

Alte discuții în legătură

Litigiu grupa a 2 a de munca(pensionare la limita de varsta) catula catula buna ziua vreau sa stiu daca cineva mai este in situatia sa nu ii fie recunoscuta grupa a 2 a de munca in vederea pensionarii pentru ca eu astept raspuns de 5 ... (vezi toată discuția)
Curtea constitutionalã a româniei a constatat cã dispozitiile din oug nr. 1/2013 referitoare la data aplicãrii indicelui de corectie sunt neconstitutionale Gabriela  Pintea Gabriela Pintea Curtea Constituţională a României a soluţionat, în şedinţa din data de 29 octombrie 2013, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III, ... (vezi toată discuția)
Sugestii de imbunatatire a legii pensiilor Iustin96 Iustin96 Buna seara! Ati putea sa imi spuneti unde as putea aduce sugestii de imbunatatire a legii pensiilor in vederea noi legi preconizata sa apara anul acesta? Spre ... (vezi toată discuția)