avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul nu mi-a platit contributiile sociale, cum ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul nu mi-a platit contributiile sociale, cum procedez?

Astazi am fost la casa de pensii si mi-am ridicat adeverinta cu stagiul de cotizare, si am avut un soc sa vad ca inca de la inceputul anului de cand lucrez la acest angajator nu apare aceasta perioada in adeverinta!!!
Mentionez ca am contract individual de munca (semnat de ambele parti) incheiat cu firma (are sediul social in Ilfov) mai intai pe durata determinata de 3 luni, si dupa aceea am primit act aditional de modificare a contractului cu durata nedeterminata.

Si al doilea soc l-am avut cand am sesizat ca lipseste din aceasta adeverinta o alta perioada de vechime de 6 ani care am lucrat-o cu contract individual de munca la o firma care la fel avea sediul social in tara, nu in Bucuresti unde am eu domiciliu.
Cum pot afla cu adevarat daca mi-au platit contributiile individuale la salarii? pt ca in adeverinta care mi-au eliberat-o pt medicul de familie au scris ca retin si platesc lunar contributia la sanatate...dar asta chiar nu mai cred si nu consider ca este o proba ca asa este...

Exista vreo baza legala pentru a cere explicatii angajatorului actual de ce nu mi-a platit contributiile? Chiar daca firma este din alt judet evindenta platilor individuale de contributii salariale nu trebuia sa apara pe CNP-ul meu?
Daca fac reclamatie la ITM sau Anaf este de ajuns aceasta sesizare?
Dar la angajatorul mai vechi cum mai pot rezolva?

multumesc anticipat,
astept opiniile dvs.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:08, 3 Decembrie 2012
1. PT PROBLEMA 2 CU FIRMA
MERGI ACOLO UNDE ESTE INREGISTRATA, JUDET, SECTOR
CASSul trebuie sa il plateasca daca esti angajat cu acte in regula
daca ai nelamuriri, adreseaza-te ITM-ului competent (inspectoratul teritorial de munca ilfov)
ITM-ului, in baza sesizarii tale, verifica si....rezolva..........
susses
Nastase_Cristian_Mihail a scris:

adreseaza-te ITM-ului competent (inspectoratul teritorial de munca ilfov)
ITM-ului, in baza sesizarii tale, verifica si....rezolva..........
susses



ITM-ul nu are nicio treaba cu plata sau neplata contributiilor... Poate verifica corectitudinea evidentei orelor lucrate si dovada platii salariului....
ionuca a scris:

evidenta platilor individuale de contributii salariale nu trebuia sa apara pe CNP-ul meu?



Ar trebui.....E o problema daca firma e din alt judet deoarece trebuie sa va prezentati la ANAF acolo unde are sediul societatea. In cazul in care in Bucuresti are punct de lucru cu peste 5 salariati mergeti la ANAF-ul din sectorul in care e deschis punctul de lucru. In unele cazuri au dat relatii si lamuriri salariatilor napastuiti....

Neplata contributiilor nu inseamna ca nu sunteti asigurat fie la sanatate sau la CAS.Vechimea dvs , faptul ca sunteti angajat cu acte in regula, trebuia sa figureze in adeverinta daca angajatorii v-au inclus in D112 si in declaratiile lunare depuse la aceste institutii. Solicitati celor de la resurse umane certificarea faptului ca sunteti introdus in Revisal, dupa care sa mergeti la CAS cu aceasta.
Pentru perioada de 6 ani luati legatura cu angajatorul pentru a va emite o adeverinta cu perioada lucrata si copie dupa registrul unic de evidenta.Este posibil sa fi fost o eroare undeva.
Puteti intra si pe site CASMB pentru a adresa intrebarile dvs online
[ link extern ] /
Ultima modificare: Marți, 27 Noiembrie 2012
Daniela Bolog, Consultant credite si finantari
ionuca a scris:

.........

Exista vreo baza legala pentru a cere explicatii angajatorului actual de ce nu mi-a platit contributiile? Chiar daca firma este din alt judet evindenta platilor individuale de contributii salariale nu trebuia sa apara pe CNP-ul meu?
Daca fac reclamatie la ITM sau Anaf este de ajuns aceasta sesizare?
Dar la angajatorul mai vechi cum mai pot rezolva?

multumesc anticipat,
astept opiniile dvs.




OG nr.86/2003, art.27 alin.1:
(1)Începând cu data de 1 ianuarie 2004, activitatea privind declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, denumite în continuare contribuţii sociale, se va realiza de către Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile sale subordonate, care au şi calitatea de creditor bugetar.
...

Din textul de lege nu reiese competenta ITM-ul in ceea ce priveste plata contributiilor catre bugetul de stat ...

Alte discuții în legătură

Prescriere contract de munca ioannanice ioannanice Buna ziua, Am o intrebare referitoare la inregistrarea unui contract de munca: eu am lucrat din 2011 pana in 2012 la o firma aflata acum in radiere, patronul ... (vezi toată discuția)
Bună seara - informatii plata contributii Mirela Oprea Mirela Oprea Unde ne putem interesa dacă angajatorul plătește contribuția pentru pensii și dacă suntem angajați cu 4 sau 8 ore (vezi toată discuția)
Cum imi recuperez vechimea Llyly61@yahoo. com Llyly61@yahoo. com Buna ziua eu am lucrat din 2006 pina in 2010 la o firma cind am plecat nu am facut preavizul am plecat decit cu demisia nu am stiut ca trebuie sa ma duc atunci ... (vezi toată discuția)