avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 444 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Exista un fond de despagubire al accidentelor produse ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Exista un fond de despagubire al accidentelor produse din vina conducatorilor de atelaje cu tractiune animala ?

Exista un fond de despagubire al accidentelor produse din vina conducatorilor de atelaje cu tractiune animala ?

Ne aflam in situatia critica in care se provoaca grave accidente din vina carutasilor din trafic , soldate cu moartea victimelor conducatori auto si nu avem impotriva cui sa ne indreptam pentru ca atelajele nu au obligatia de a incheia polite de asigurare, cu toate ca sunt participanti in traficul rutier ...

Asupra cui te poti indrepta pentru daune, in afara de carutas?
Ultima modificare: Miercuri, 28 Noiembrie 2012
Roland Mindrila, Avocat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:12, 30 Noiembrie 2012
Nu exista un fond care sa asigure despabubiri nici in cazul vinovatilor pentru evenimentele cu atelaje,nici in cazul turmelor de ovine,bovine,taurine
Buna ziua,
Cu exceptiile de rigoare (tractiunea animala, remorci si mopede) toate celelalte vehicule, supuse regimului inmatricularii si inregistrarii, trebuie sa ofere garantia despagubirii facile, efective, operative si la valoarea reala sau cat mai aproape de valoarea reala a pagubelor produse tertilor prin accident de trafic prin incheierea unei polite RCA.
Daca vehiculul pentru care exista obligatia de asigurare nu era totusi asigurat cel pagubit se poate adresa Fondului Pentru Protectia Victimelor Strazii (FPVS). Insa acest mecanism de despagubire nu intra in discutie decat daca exista obligativitatea asigurarii - ceea ce nu e cazul pentru carute - sau daca autorul ramane necunoscut.
Din pacate, legiuitorul roman a scapat din vedere tocmai problema accidentelor produse de alte vehicule care nu sunt obligate la asigurare si nu a inclus in obligatiile FPVS si despagubirile pentru astfel de accidente.
Asadar, din pacate, trebuie sa tragem impreuna concluzia ca nu va puteti indrepta cererea in despagubire decat impotriva celor obligati potrivit dreptului comun.
cu stima
Adalbert Gabriel Gazdovici
Nu , nu exista asa ceva iar F.P.V.S. , la care se face referire mai sus te despagubeste in doar doua situatii: 1 . In cazul in care autovehiculul care ti-a provocat dauna nu are o asigurare obligatorie valabila .2 . In cazul in care pieton fiind , esti accidentat de un autovehicul ramas neidentificat . O seara buna tuturor!
Da, in afara de carutas nu aveti alta varianta juridica referitoare la daune.

Ar trebui totusi ca legiuitorul sa ia masuri legislative pentru a rezolva aceasta problema.
Si guvernul ar putea rezolva aceasta problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire in caz de accident produs de o caruta dnanyssa dnanyssa Am o nelamurire legata de un accident moto produs din cauza unei carute. In fapt, ma deplasam cu motocicleta pe drum judetean, iar din sens contrar se deplasa ... (vezi toată discuția)
Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)