avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... daune
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

daune

Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu am ce sa le iau...acum eu stau cu masina distrusa si nu are cine sa mi-o despagubeasca...pot apela la acel fond pentru Victimele Soselelor?...am vreo sansa sa fiu despagubita?...Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Dorin Baleanu , Mediator 12:38, 14 Decembrie 2011
Va puteti adresa acestui fond in cazul in care nu detineti o polita CASCO.
din punctul meu de vedere, va puteti adresa acetui fond sau mai bine spus sa chemati in judecata acest fond doar in cazul in care s-a retinut o culpa exclusiva a carutasului in producedea accidentului, altfel consider ca cerearea de despagubire nu poate fi primita.
nu a-ti precizat, s-a intocmit dosar penal pt ucidere din culpa, a fost trimis cineva in judecata, s-a dat vreo solutie in acel dosar.
de solutionarea dosarului penal consider ca atarna si solutionarea laturii civile, si atarna de asemenea de cine este vinovat sau culpa in curtea caruia este....
dati mai multe detali si poate va ajut cu un sfat am o speta siomilara
Va puteti adresa Fondului Victimelor Strazilor numai dupa ce s-a stabilit vinovatul printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
La FPVS se poate apela numai dupa ce o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila va fi emisa. Pana atunci nu puteti decat sa apelati la polita CASCO daca o aveti.
Conditiile in care FPVS despgubeste sint urmatoarele (sursa: Ordinul 1/2008 al CSA):

CAPITOLUL II
Atributiile Fondului in calitate de organism de plata a despagubirilor
Art. 3. - (1) Fondul acorda despagubiri persoanelor pagubite prin accidente de vehicule, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul a ramas neidentificat ori nu era asigurat pentru raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, cu toate ca legea prevedea obligativitatea asigurarii.
(2) Daca autorul accidentului ramane neidentificat, Fondul acorda despagubiri numai pentru vatamari corporale sau decese. In cazul in care, in urma accidentului cu autor neidentificat, s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii unei persoane o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mult de 60 de zile, Fondul acorda despagubiri si pentru daunele materiale produse in accidentul respectiv. In aceste cazuri va ramane in sarcina persoanei pagubite, pentru daune materiale, o fransiza de 500 euro ori echivalentul in lei la cursul de schimb al pietei valutare, comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data producerii accidentului. Accidentul de vehicul cu autor neidentificat este accidentul in care vehiculul agresor a intrat in coliziune directa cu persoana accidentata sau cu bunul pe care l-a avariat, dupa care a parasit locul accidentului.
(3) Daca pentru vehiculul, respectiv tramvaiul, care a provocat accidentul nu a fost indeplinita obligatia de a incheia asigurarea R.C.A., Fondul acorda persoanelor prejudiciate despagubiri atat pentru daune materiale, cat si pentru vatamari corporale sau decese.
(4) Fondul intervine ca garant pentru respectarea obligatiei de despagubire fara insa a putea opune persoanelor pagubite beneficiul de discutiune in raport cu persoanele vinovate de producerea accidentului. Totusi, Fondul va notifica persoanelor obligate la despagubire faptul ca a fost avizat pentru solutionarea cazului de dauna si, in masura in care acestea au despagubit efectiv persoanele pagubite pentru prejudiciile suferite inainte de finalizarea procedurii de solutionare a dosarului, Fondul isi va inceta interventia.
Art. 4. - (1) Fondul acorda despagubiri, in conditiile art. 3, pentru prejudiciile cauzate prin accidente de vehicule produse:
a) pe teritoriul Romaniei, de autori neidentificati ori de vehicule neasigurate care au locul [/b]obisnuit de stationare in Romania. In scopul lichidarii daunelor produse prin accidente pe teritoriul Romaniei, se considera ca au locul obisnuit de stationare in Romania si vehiculele neasigurate care nu au o placuta de inmatriculare sau au o placuta de inmatriculare care nu corespunde ori nu mai corespunde vehiculului respectiv;
b) pe teritoriul Romaniei, de vehicule neasigurate din statele in care se aplica Acordul multilateral;
c) pe teritoriul Romaniei, de vehicule neasigurate din alte state decat cele in care se aplica Acordul multilateral;

Atentie, FPVS are dreptul de a recupera despagubirea acordata dv. de la vinovatul de accident.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Decembrie 2011
Dorin Baleanu, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accidentat de o mașină fără rca, al cărei șofer nu vrea să achite reparația. cât timp am la dispoziție să îl dau în judecată? TorokLavinia TorokLavinia Bună ziua! Soțul a avut un accident rutier, doar cu daune materiale în data de 15.09.2018,în care șoferul vinovat nu deținea asigurare RCA, acesta ... (vezi toată discuția)
Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind ... (vezi toată discuția)
Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)