avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Victima accident rutier, cheltuieli de spitalizare foarte mari

Buna seara,
Sunt victima unui accident auto, produs pe timp de noapte prin tamponarea unui autovehicul cu o caruta nesemnalizata corespunzator, eu fiind pasager in caruta.
Accidentul a avut loc in data de 31/10/2016.
Am suferit rani la cap si o fractura deschisa de tibie si peroneu care a necesitat operatie si fixarea unei tije. Ulterior am mai suferit doua interventii chirurgicale.
Prima perioada de spitalizare a fost de 30 zile, iar a doua de 10 zile.
Daca nu fac plangere penala impotriva vinovatilor (politia a stabilit culpa comuna – a soferului si a carutasului), Casa de Asigurari de Sanatate poate cere ca si cheltuielile de spitalizare sa fie suportate de mine? Dar daca fac plangere penala, cine va suporta toate cheltuielile? Din deconturile pe care le-am cerut de la spital rezulta o suma foarte mare pe care eu nu o pot suporta – aproximativ 60000 ron. Nu cred ca este corect ca eu sa platesc aceste cheltuieli deoarece eu am fost doar pasager in caruta si nu am contribuit cu nimic la producerea acestui accident.
Eu nu as dori sa fac plangere penala impotriva nimanui, dar daca legea ma obliga …ma supun.
Ce se intampla cu o persoana care nu are bani sa plateasca un avocat sau pur si simplu nu stie ca poate suporta cheltuilile de spitalizare din buzunarul propriu fara a avea o implicare directa in producerea accidentului?
Va rog sa ma indrumati in luarea unei decizii, deoarece la sfarsitul lunii Ianuarie 2017 expira termenul de 90 de zile de la producerea accidentului si nu mai pot face nimic.
Va multumesc,
Maria
Cel mai recent răspuns: Floriboldea , utilizator 01:47, 4 Iunie 2018
In cazul accidentelor rutiere cheltuielile de spitalizare se platesc de catre cei gasiti vinovati de producerea accidentului.
Trebuie sa va constituiti parte civila in dosarul penal si sa depuneti plangere altfel veti fi buna de plata. Partea conducatorului auto va fi platita de catre asiguratorul RCA dar cea a carutasului este dificil de apreciat daca va avea de unde sa plateasca intrucat nu are asigurare rca.
Ca faceti plangere sau ca nu faceti tot acolo ajungeti.
Daca faceti plangere si faceti si examinare medico legala si depasiti 90 de zile de IM, cazul va ramane in penal, iar spitalul va putea recupera 50% din asigurarea masinii, restul va depinde de politica juristului de la spital.
Daca nu faceti plangere si se claseaza dosarul, spitalul va someaza direct pe dvs, iar printr-o intalnire sau corespondenta scrisa indrumati catre asiguratorul RCA. Si in acest caz partea de 50% ramane la decizia spitalului daca revendica sau nu.
Daca va revendica spitatlul, atunci va trebui sa platiti impreuna cu carutasul.
Exista Fondul pentru protectia victimelor strazii si va puteti adresa lor pentru acoperirea cheltuielilor.
Qubik a scris:

Exista Fondul pentru protectia victimelor strazii si va puteti adresa lor pentru acoperirea cheltuielilor.

FPVS nu are nici o raspundere in aceasta speta!
" In calitate de Organism de plata a despagubirilor, FPVS intervine în interesul persoanelor păgubite în urmatoarele conditii:

garantează, în condiţiile legii, despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de autovehicule neasigurate sau neidentificate;
despăgubeşte persoanele prejudiciate dacă acestea nu sunt despăgubite de cei care le-au prejudiciat;
dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri atât pentru daune materiale cât şi pentru vătămări de persoane şi decese;
dacă accidentul a fost provocat de un vehicul neidentificat, FPVS garantează şi plăteste despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese. Pentru daunele materiale se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale. Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 Eur/echivalent lei; prin accident provocat de un vehicul neidentificat, se înţelege acel accident în care vehiculul agresor a intrat în coliziune directă cu persoana accidentată sau cu bunul pe care l-a avariat, după care a părăsit locul accidentului;
persoanele care pot beneficia de despăgubiri sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare la data producerii accidentului."

Ceea ce priveste cheltuielile de spitalizare:

Legea 132/2014 modifică articolul 313 (1) din Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătății, incluzând și daunele asupra sănătății propriei persoane, cauzate din culpă:

ART. 313
  (1) Persoanele care prin faptele lor aduc daune sănătăţii altei persoane, precum şi daune sănătăţii propriei persoane, din culpă, răspund potrivit legii şi au obligaţia să repare prejudiciul cauzat furnizorului de servicii medicale reprezentând cheltuielile efective ocazionate de asistenţa medicală acordată. Sumele reprezentând cheltuielile efective vor fi recuperate de către furnizorii de servicii medicale. Pentru litigiile având ca obiect recuperarea acestor sume, furnizorii de servicii medicale se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile procesuale ale caselor de asigurări de sănătate şi dobândesc calitatea procesuală a acestora în toate procesele şi cererile aflate pe rolul instanţelor judecătoreşti, indiferent de faza de judecată.

Deci cheltuielile vor fi suportate de sofer si carutas, in cazul in care este culpa comuna.
In afara de cele aratate mai sus, dumneavoastra in calitate de persoana nevinovata, vatamata, aveti dreptul la despagubiri morale si materiale, tot de la asiguratorul RCA si de la carutas, tot in cazul in care culpa va fi comuna.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma mir cum de s-a ajuns la culpa comuna. In primul rand caruta nu era semnalizata, iar in al doilea rand circulatia carutelor este interzisa pe drumurile publice. Cum ai vrea sa fie vazuta o caruta nesemnalizata, care circula cu 5-6km/h?! Dupa o curba sau panta, te trezesti efectiv cu ea in fata ta si nu mai ai ce face. Singurul vinovat este carutasul

Alte discuții în legătură

Accident auto, vinovatul fără rca. ce altă opțiune am să recuperez dauna în afară de instanța civilă? Constantin Teodor Constantin Teodor Mi-am găsit mașina lovită rău în parcare. Vinovatul a fugit dar l-am găsit. Nu are RCA. Ce altă opțiune am să recuperez daună în afară de ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu masina fara rca leorot leorot Buna seara, Am fost lovit de o masina care nu mi-a acordat prioritate. Masina este pe o firma si nu avea rca valabil. Am mers la politie si am dovada de ... (vezi toată discuția)
Daune merfea merfea Buna ziua!...am si eu o problema...am avut un accident rutier din cauza unei carute, pe un drum european, carutasul a murit iar familia lui e foarte saraca..nu ... (vezi toată discuția)