avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 259 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... daca sunt insarcinata pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

daca sunt insarcinata pot beneficia de somaj?

Buna ziua! nu stiu daca ma adresez unde trebuie, dar am nevoie de un sfat. anul trecut am terminat postliceala asistenti de farmacie, dupa mi-am depus actele pt somaj si am beneficiat de somaj pana la 05.01 2012, cand m-am angajat. angajarea s-a facut pe perioada nelimitata, cu conditia ca angajatorul sa ma tina 12 luni, serviciu nu merge prea bine si este posibil sa nu ma mai poata tina dupa cele 12 luni si sa inchida. din ianuarie mai pot beneficia de un nou somaj avand in vedere ca exista posibilitatea sa fi ramas insarcinata? Daca anunt la servici in scris ca sunt insarcinata, ea mai poate inchide? sau poate inchide si pe mine sa ma dea in somaj, ca astfel sa pot beneficia de indemnizatia de crestere copil? Daca as beneficia de somaj, acesta pe ce perioada ar fi: 6 luni, 9 luni sau diferenta de somaj ce a ramas de acum 12 luni? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: c_camelia , utilizator 21:54, 3 Decembrie 2012
OUG 111/2010
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

Pentru a beneficia de somaj este necesar sa indepliniti cumulativ 2 conditii:contractul de munca sa va inceteze din motive neimputabile dvs si sa fi obtinut venituri impozabile 12 luni in ultimele 24.Cele 12 luni nu este necesar sa fie continue si nici la acelasi angajator.
Angajatorul trebuie anuntat in scris de starea dvs, anexand si-un document de la medicul de familie/specialist.
Daca angajatorul, in luna ianuarie 2013, inchide portile din motive serioase si obiective dvs veti avea deja un an vechime, fapt care va va permite sa beneficiati de indemnizatai de somaj.Din somaj puteti beneficia de concediu pre si post natal, apoi de indemnizatia pentru cresterea copilului.:)
multumesc pt raspuns. Deci nu voi fi o piedica pentru sefa mea de a inchide, si de a ma da in somaj chiar daca sunt insarcinata? firma nu intra in faliment, doar inchide spatiu, face restructurari, ea mai avand si alte spatii, dar care se ocupa cu totul altceva decat ceea ce fac eu acum si nu ar putea sa ma puna pe alt post din cardul firmei. Deci daca sunt insarcinata ma poate da in somaj, dar pe ce perioada va fi somajul: 6 sau 9 luni? multumesc!
poate am mentionat mai sus ca la angajare eu eram in somajul de dupa absolvire de care am beneficiat cam 3 luni, ma poate incurca cu ceva acest lucrul? si am primit si 500 de lei la angajare de la somaj:D
Daca firma doar face restructurari, si nu se inchide, dvs. veti fi protejata daca ati anuntat in scris angajatorul ca sunteti insarcinata.In situatia aceasta nu mai are importanta somajul, veti duce sarcina pana la capat ca si salariata la firma respectiva, veti beneficia de concediul de sarcina si lauzie, apoi de indemnizatai pentru cresterea copilului.
1. - Daca angajatorul este in reorganizare judiciara sau faliment, declarat astfel prin hotarare judecatoreasca, puteti sa fiti concediata chiar daca sunteti gravida.
- Veti putea beneficia de indemnizatie de somaj deoarece aveti 12 luni lucrate cu contract individual de munca (CIM), de la data cand a incetat ultima indemnizatie de somaj.

2. Daca unitatea nu este in reorganizare judiciara sau faliment si anuntati in scris ca sunteti gravida atunci nu va mai poate concedia.

3. - In cazul arata de dvs., daca se desfiinteaza sectorul sau punctul de lucru unde va desfasurati activitatea, atunci puteti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti beneficia de indemnizatie de somaj chiar daca sunteti gravida.
- Cand va inregistrati la Agentia de Somaj veti duce o adeverinta de la medicul de familie care sa atestye starea de graviditate.

4. Fiind in somaj indemnizat puteti beneficia de concedii medicale, concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile) si apoi de concediu crestere copil (CCC).

5. Certificatele medicale le duceti la Agentia de Somaj care le calculeaza si le plateste.

6. Cererea pentru CCC o faceti catre Agentia de Somaj iar actele le depuneti la Primaria de care apartineti cu domiciliul.

7. Concediile medicale, concediul de maternitate si CCC suspenda perioada de somaj care se reia, de unde a ramas, dupa expirarea fiecaruia din aceste concedii.

8. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 41.
(1) Persoanele care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj au urmãtoarele obligaţii:
...
e) sa instiinteze in scris agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate aparitia starii de incapacitate temporara de munca si datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical. In situatia in care aparitia starii de incapacitate temporara de munca a intervenit in zile declarate nelucratoare sau implinirea termenului de 24 de ore se realizeaza in zile declarate nelucratoare, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj au obligatia de a instiinta agentia pentru ocuparea fortei de munca la care sunt inregistrate, in prima zi lucratoare.

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
g) pe perioada acordãrii indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, a indemnizaţiei de maternitate şi a indemnizaţiei pentru creşterea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani, respectiv de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
...
(5) Perioada de suspendare a indemnizatiei de somaj pe perioada acordarii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, prevazuta la alin. (1) lit. g), face parte din perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in situatia in care nu este indeplinita obligatia prevazuta la art. 41 alin.(1) lit. e).

9. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 20.1
(1) Obligatia prevazuta la art. 41 alin. (1) lit. e) din lege se considera indeplinita in situatia in care instiintarea in scris cu privire la aparitia starii de incapacitate temporara de munca in cazul persoanei beneficiare de indemnizatie de somaj se realizeaza prin transmiterea, in termen de 24 de ore de la data acordarii concediului medical, a unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte seria si numarul certificatului de concediu medical, data acordarii acestuia, numele medicului prescriptor si unitatea in care functioneaza acesta, datele de identificare ale persoanei careia i s-a eliberat certificatul de concediu medical si adresa la care aceasta persoana va locui pe perioada valabilitatii concediului medical.

(2) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se poate transmite prin una dintre urmatoarele modalitati de comunicare: fax, posta, e-mail sau prin depunerea acesteia la agentia pentru ocuparea fortei de munca unde este inregistrata persoana beneficiara de indemnizatie de somaj, in numele acestei persoane, de catre un membru de familie sau, dupa caz, de catre o alta persoana.

(3) Termenul de 24 de ore de la data acordarii concediului medical prevazut la art. 41 alin. (1) lit.e) din lege si la alin. (1) din prezentul articol se indeplineste la sfarsitul zilei urmatoare datei in care s-a acordat concediul medical, in situatia in care aceasta nu este declarata zi nelucratoare, sau in prima zi lucratoare, in situatia in care acordarea concediului medical s-a realizat in zilele declarate nelucratoare, sau la implinirea termenului.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie somaj Vizitiu Vizitiu Daca iau indemnizatie de somaj pentru absolventi,iar in timpul asta e posibil sa raman gravida,voi putea lua indemnizatia de cresterea copilului,dupa ce voi ... (vezi toată discuția)
Am nevoie de un sfat pt. a beneficia de concediu crestere copil Bornuz Bornuz Sotia mea este angajata din 6 iunie 2015 cu contracte pe perioade determinate acum fiind la cel de al doilea contract determinat pana in 21 martie 2016 urmand ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie de crestere a copilului tanase1985 tanase1985 lucrez la o fabrica unde pana acum mi-au facut contract decat pe perioada determinata de 3 luni,2 luni,2 luni si luna aceasta pe 6 luni iar eu sunt insarcinata ... (vezi toată discuția)