avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 784 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfacere contract litera I
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfacere contract litera I

Pot sa desfac un contract de munca disciplinar daca a plecat de la locul de munca fara sa anunte pe nimeni, nu mai raspunde la telefon si nu s-a mai prezentat urmatoarele zile la munca. Atitudinea lui a afectat desfasurarea activitatii firmei pentru acea zi si in ziua urmatoare? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:32, 6 Decembrie 2012
Nu se poate, fara desfasurarea unei cercetari disciplinare prealabile. Si litera i) nu mai exista, a fost inlocuita cu art. 61 lit. a) coroborat cu art. 248 alin. 1 lit. e) Codul muncii.

Art. 251 Codul muncii:

(1) Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
(2) In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
(3) Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. (2) fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
(4) In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Buna, legea e in favoarea angajatului, nu ma deranjeaza foarte tare, chiar daca mi-a provocat daune, cu ce art desfac contractul atunci?
Sau sa-l convoc la o discutie si daca nu vine atunci sa-i desfac contractul cu
cu art. 61 lit. a) coroborat cu art. 248 alin. 1 lit. e) Codul muncii.



Asa cum v-am spus, nu se poate desface c.i.m pe motive disciplinare fara efectuarea unei cercetari prealabile.

Neprezentarea salariatului la convocare fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.

Daca v-a cauzat o paguba, puteti angaja raspunderea patrimoniala a acestuia (diferita de raspunderea disciplinara):

Art. 254 Codul muncii:

(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Ultima modificare: Joi, 6 Decembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
temeiul incetarii va fi art.61 lit.a C.mun. ... Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile legii fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.


Alte discuții în legătură

Penalizare salariat lilianan lilianan Buna ziua, Care sunt etapele care trebuiesc parcurse pentru penalizare unui salariat care si-a indeplinit sarcinile necorespunzator defectand un ... (vezi toată discuția)
Concediere Volentir Mircea Volentir Mircea Administratorul asociatiei de proprietari a falsificat documente pe care le-a introdus in contabilitate. S-a facut plangere la politie care a inceput ... (vezi toată discuția)
Lntrerupere contract seluu seluu buna ziua As vrea sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare.In ce conditii se desface contractul de munca cu litera ,I,sau daca mai exista asa ceva in ... (vezi toată discuția)