Filtrează articole după
Explicăm Legislația
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata pt concediul de risc maternal

as dori sa stiu daca salarul brut este 450 ron cat se primeste in concediul de risc maternal.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 18:07, 9 Decembrie 2012
Indemnizatia pentru risc maternal se acorda fara a exista conditia stagiului de cotizare, asa cum pevede OUG 158/2005. Calculul de face potrivit dispozitiilor art. 10 din cuprinsul ordonantei, pe baza mediei veniturilor din ultimele 6 luni anterioare acordarii concediului. Daca in momentul acordarii concediului de risc maternal stagiul de cotizare este mai mic de o luna, calcului se face pe baza venitului lunar din prima luna de acitvitate. Insemnizatia se plateste de catre angajator , urmand ca acesta sa isi recupereze banii de la Fondul de sanatate.

Extras din OUG 158/2005:

Art. 31
[...]
3. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.
4. Cuantumul indemnizatiei prevazute la alin. 2 reprezinta 75% din baza de calcul stabilita conform prevederilor art. 10.

ART. 10
1. Baza de calcul a indemnizatiilor prevazute la art. 2 se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
[...]
4. In cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, pentru situatiile prevazute la art. 9 si 31, baza de calcul a indemnizatiilor o constituie venitul lunar din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia, cu respectarea prevederilor alin. 2.

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nu se plateste daca nu ai minim 3 luni lucrate ? MaTr1cE MaTr1cE Am si eu o intrebare... Lucrez la o firma de IT de 2 luni si am fost 11 zile in concediu medical pe care il am de la spital deoarece am fost internat. Mi s-a ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie pt.risc maternal ili47 ili47 va rog , Cat primeste in mana o viitoare mamica ,angajata cu program de 4 ore,cu minim pe economie pentru concediu de risc maternal si pe urma pentru concediu ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu risc maternal anca000 anca000 ma poate ajuta cineva cu un calcul al indemnizatiei de risc maternal incepand cu 01 iunie 2016? salariu brut 3.000 lei. multumesc (vezi toată discuția)