avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concesiune loc veci si constructii funerare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concesiune loc veci si constructii funerare

Bunicul meu patern a avut doi frati, care la randul lor au fost necasatoriti, fara copii sau descendenti, fara parinti in viata la data decesului. Acestia au concesionat in timpul vietii doua locuri de veci (unul langa celalalt)....in prezent pe aceste locuri existand si constructii funerare, realizate in timpul vietii de catre acestia. Primul a murit fratele, dupa sora, si ulterior unicul lor frate si mostenitor (bunicul meu - care are 3 copii). In timpul vietii, sora a vandut proprietatea sa unor terti, cu obligatia de intretinere...la scurt timp a decedat.
Datorita neglijentei, copiii bunicului mei nu au achitat la timp taxele pentru concesiunea locurilor de veci (intrucat deocamdata nu s-a dezbatut succesiunea)...si s-au trezit ca acestea au fost concesionate tertilor de care am vb mai sus, cei de la cimitir luandu-se dupa faptul ca acestia au avut-o in intretinere pe cea care le-am vandut casa si tertii declarand ca nu mai au cunostita de existenta vreunei rude ale defunctilor (desi stiau). in locurile de care vb eu, sunt inmormantati inlcusiv bunicii mei, fapt "necunoscut" de cei de la cimitir, unde cumva "s-a pierdut" actul care atesta faptul ca acolo sunt inmormantati ...la f scurt timp "s/a gasit" :).
Intr-adevar, am inteles ca procedura la cimitir (citatie la ultimul domiciliu al defunctei, a fost facuta legal...nimic de zis, insa in cadrul aceleiasi proceduri tertii au dat si o declaratie notarial, care din cate stiu eu suna ceva de genul "in cazul aparitiei mostenitorilor legali si/sau testamentari ai locului de inhumare nr____, acestia se obliga sa le cedeze cota ce li se cuvine, fara a implica administratia cimitirelor in orice eventual litigiu".


De asemenea, procedura priveste numai concesiunea terenului nu si constructiile funerare...pt ca pt acestea nu detin acte de proprietate, acestea fiind la noi.

Ce ne sfatuiti sa facem? este mai mult o chestie morala, de familie.
multumesc
O plangere penala pentru terti mentionati de dvs. Chiar asa am ajuns, sa treci peste mortii unui om, doar pentru ca sa obti un loc de veci?
Tertii au dat o declaratie mincinoasa in fata notarului, in sensul in care au sustinut ca nu cunosc daca exista mostenitori.
Administratia cimitirelor poate fi trasa la raspundere pentru inadvertente/lipsa informatiilor obligatorii de trecut in Registrul de locuri de veci, Indexul mortilor,eventual Registrul de evidenta a decedatilor fara apartinatori si pentru faptul ca nu au respectat termenul de asteptare de 3 luni (daca au concesionat tertilor,mai repede), dupa ce au citat proprietarul.
Atentie: daca exista monumente funerare, fostul titular este obligat sa le desfiinteze si sa le ia de acolo, in 2 luni de la data la care dreptul de folosinta a incetat.
In cazul osemintelor vechi, exista obligatia persoanei care a primit folosinta unui loc de veci detinut de altcineva, sa le inhumeze in aceelasi loc, dar in niste nise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Loc de veci in concesiune pe viata coralina coralina Am un loc de veci cu certificat de mostenitor de la mama meu,ptr un loc de veci in judetul Galati.Este ingropat tatal meu ,acum 40 ani. Vreau sa-l donez ... (vezi toată discuția)
Loc de veci ghencea civil alexandru57 alexandru57 Am o mostenire inca nedezbatuta in urma mortii tatalui si a fratelui meu,care consta in doua locuri de veci in cimitirul ghencea civil.trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Vinderea unei concesiuni (loc de veci) Gabriel F. Gabriel F. Bună ziua Părinţii mei au concesionat un loc de veci la Brasov , pe o perioada de 49 de ani , în 2012.Toate taxele sunt plătite \"la zi\" şi chiar în ... (vezi toată discuția)