avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Cui se aplica bonus-malus: masinii sau soferului??
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Cui se aplica bonus-malus: masinii sau soferului??

Cui se aplica sistemul bonus-malus?

Daca masina e implicata intr-un accident ii scade clasa din sistemul bonus-malus, plateste mai mult, sau daca soferul face accident va plati mai mult?

Adica se consemneaza acest sistem aplicat pe istoricul soferului (ca persoana fizica?), sau pe istoricul autoturismului???
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:36, 3 Ianuarie 2013
Se aplica pe istoricul soferului, ca el are raspunderea civila, nu masina.
Evidenta evenimentelor/daunelor produse se face pe autovehicul, persoana vinovata poate sa nu detina unul.De fapt nu exista un "cazier" al soferilor.
Asigurarea RCA este pentru acoperirea daunelor produse cu acel autovehicul indiferent cine il conduce legal sau ilegal."Reglarea" malus-ului se poate face numai intre proprietar si utilizatorul ghinionist, in afara contractului RCA, ca urmare a aplicarii de malus la reinnoire(se presupune ca se cunosc bine intre ei!!).
Deci ce ramane de facut este o "reglare" de tarif intre 2 persoane fizice, pe baza de cuvant de onoare?

In concluzie, posesroul politei va plati o taxa mai mare la urmatoarea asigurare, inteleg?
Exista o singura exceptie:
Art.69 al Ord. 14/2011 CSA prevede
(2) Dacă la momentul producerii evenimentului vehiculul era însusit si folosit
fără acordul proprietarului si acest lucru a fost sesizat în scris politiei, coeficientul din
sistemul bonus-malus al asiguratului nu este influentat.
In termenii asigurarilor, asiguratul este proprietarul bunului asigurat(inclusiv pentru raspundere civila auto)

Motivatie legala : raspunderea civila este a proprietarului bunului cu care s-a produs prejudiciul.Responsabilitatea persoanei imbraca mai multe forme: fapta proprie, fapta celor pentru care raspunde (copil,asistat), actiunea bunului proprietate (ruina edificiului, daune produse de auto propriu/utilizat cu procura).Daca proprietarul a imprumutat bunul cuiva, va raspunde in continuare si pentru prejudiciile produse cu acel bun, de catre cel care il utilizeaza(chirias,prieten,ruda,angajat, etc.).In practica, cine se poate gandi ca da masina unia care poate sa produca un accident!!Mai bine nu i-o imprumuti daca ai dubii!!
Ultima modificare: Marți, 1 Ianuarie 2013
nucu$, utilizator
Vreti sa ziceti ca daca un posesor de autovehicul cu 10 accidente in istoric care isi vinde masina si cumpara alta nu va mai avea nici un istoric, deci va plati mai putin pe RCA?

Uhh, in ce tara traim.

Alte discuții în legătură

art.66 din norma asf nr.23/2014 Laurentiu_29 Laurentiu_29 Buna ziua, Pana anul trecut am fost posesorul unui autoturism care l-am folosit din 2005 pana in octombrie 2015, pentru care am platit polita RCA constant si ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , in data de 22 decembrie 2020 am vandut masina proprietate ... radu 72 radu 72 buna ziua , in data de 22 decembrie 2020 am vandut masina proprietate personala unui individ cu contract de vanzare cumparare incheiat la un birou de copiat ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto in functie de varsta daedalus daedalus ati putea va rog sa-mi spuneti in baza carei legi se platesc asigurarile auto in functie de varsta? si la fel exista o lege care stabileste cuantumul ... (vezi toată discuția)