avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor deces
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor deces

bunA ZIUA
am si eu o intrebare: care sunt demersurile ptr recuperarea banilor acordati de catre firma ca ajutor de deces?
am inteles ca trebuie recuperati de la casa de pensii dar nu cunosc procedura , va rog sa imi dati cateva indicii.
ms,
Cel mai recent răspuns: neva1979 , utilizator 16:44, 10 Ianuarie 2013
Sunt doua tipuri de ajutoare in acest sens: Ajutorul de deces si ajutorul de inmormantare ... ambele tipuri marcheaza acelasi eveniment, insa se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Astfel:
- Ajutorul de deces - Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat.

- Ajutorul de inmormantare - acordat de catre angajator in baza contractului individual/colectiv de munca sau in baza reg.intern.

Daca este vorba despre ajutorul de deces, atiunci : Ajutorul de deces se achită de către angajator (unui singur solicitant) sau, după caz, de casa teritoriala / sectorială de pensii, în termen de 24 de ore de la solicitare, cu condiţia (bineînţeles) ca cererea de acordare a ajutorului de deces să fie însoţită de toate documentele necesare pentru a justifica dreptul la primirea ajutorului de deces.
multumesc pentru detalii, este ajutor de deces, nu avem contract colectiv de munca fiind o asociatie de proprietari cu 4 angajati deci ajutor de inmormantare nu am cum sa acord, ceea ce nu stiu este cum sa recupereze asociatia acesti bani , pasii de urmat, din cate am aflat pe internet dovada platii certificatul si o copie dupa declaratia 112(unde trebuiesc mentionati acesti bani dati)se depun la casa de pensii.
Pentru recuperarea sumei de la Casa de pensii se va depune o Cerere insotita de documentele doveditoare:
- certificatul de deces;
- dovada efectuarii platii ajutorului;
- copie Declaratia 112.
Ultima modificare: Duminică, 6 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc.
buna seara
revin cu subiectul acesta: am fost la casa de pensii si "tanti" ca altfel nu stiu cum sa-i zic habar nu avea pe ce lume traieste: am intrebat-o care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac ca angajator sa recuperez banii pe ajutorul de deces si mi-a zis sictirita ca nu stie ei se ocupa doar de pensionari...pai doaman nu intelegi ca io sunt angajatorul si tu trebuie sa imi dai banii astia fiind 100%suportat din bugetul asigurarilor de stat???ea cu acelasi sictir de parca i-am servit un rahat cald aburind ...ma trimite inapoi la angajator...o dobitoaca...niste functionari care iau niste bani degeaba ...slab instruiti...sictiriti si fara pic de respect pentru amaratii de la ghiseu:(
ma poate ajuta cineva? nu stiu procedura. de recuperare..niste detalii in plus fata de lege...ca se pare ca tanti nici nu cunoste legea 263 pe care ar trebui sa o stie si in somn si i se rupe de tot.
ms

Alte discuții în legătură

Angajatorul si decesul unui salariat Vilcu Gina Vilcu Gina Buna ziua.Am inteles ca in cazul decesului unui salariat,conform Legii 263/2010,angajatorul are obligatia sa achite rudelor decedatului care sunt in drept sa ... (vezi toată discuția)
Acordare ajutor inmormantare tudoroprea04 tudoroprea04 Buna ziua! Reprezint un angajator roman, cu capital privat. Recent, a decedat un salariat care se afla in concediu medical. Deoarece parerile sunt impartite ... (vezi toată discuția)
Se acorda ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg Anastasia12 Anastasia12 Buna ziua! Este legal sa se acorde ajutor de inmormantare pentru tatal vitreg al unui angajat? Angajatul ne-a prezentat certificatul de casatorie al ... (vezi toată discuția)