avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... consoarta vaduva are derptul sa vinda imobil sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

consoarta vaduva are derptul sa vinda imobil sau gradina inainte de dezbaterea mostenirii?

Da unul di soti a murit, si cuplul are 2 copii adulti, consoarta ramasa in viata are dreptul sa vinda o parte din gradina sau casa inainte de a se dezbate mostenirea? Bunurile sotilor erau in comun.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:33, 9 Ianuarie 2013
Trebuie dezbatuta succesiunea intai si apoi se face instrainarea.
Nu poate vinde nimic, pentru ca jumatate din acele bunuri apartin persoanei decedate si trebuie dezbatuta succesiunea (1/4 va primi sotia si 3/4 copiii impreuna).
~ Conținut șters la cerere ~
Mi-e greu sa cred ca sunt notari care fac astfel de acte, pentru ca nu se pot intabula... Odiciul de Cadastru cere certificat de mostenitor obligatoriu, nu intabuleaza un proprietar decedat sub nici o forma...
avluca a scris:

Poate vinde cota sa ideala, sunt notari care fac asemenea acte.


Se poate vinde cota parte ideala din dreptul de proprietate, dar numai dupa ce se stabileste intinderea cotelor parti .

Si asta nu se stabileste scuipand pe deget si ridicandu-l sa vezi de unde bate vântul, ci prin eliberarea certificatului de mostenitor! Acesta mentioneaza atat cota parte a mortului din dreptul de proprietate (la rubrica masa succesorala) cat si cotele succesorale ale mostenitorilor acceptanti.

Voi fi stiind eu cum o sa arate certificatul, dar n-o sa ascult nici de mine insami ... daca vreti sa-mi vindeti ceva! :) Hartia, taicuta, si dupa aceea vorbim!

Ultima modificare: Miercuri, 9 Ianuarie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala - posibila declararea partiala? darilena darilena Cum stabileste notarul masa succesorala? In baza declaratiilor personale si a actelor aduse de mostenitori sau in baza unor documente oficiale emise de ... (vezi toată discuția)
Succesiune c_dobrescu c_dobrescu Doresc sa stiu daca dupa decesul sotului, care sunt cotele pentru sotia supravietuitoare si pentru doi copii? Mai este in viguare legea 319, unde se ... (vezi toată discuția)
Cedare parte din mostenire aurash29 aurash29 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea intrebare: Matusa mamei mele, doreste sa imi cedeze partea ei dintr-o mostenire, poate sa imi ... (vezi toată discuția)