avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Buna ziua,
Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. La data decesului era casatorita si avea un copil. Cum se incheie succesiunea dupa mama si ce cota asupra mostenirii are dreptul fiecare mostenitor ?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:56, 25 August 2022
Soțul și copilul surorii trebuie sa se adreseze unui birou notarial si sa solicite un certificat de calitate de moștenitor. Acesta nu cuprinde bunurile surorii, ci doar stabilește numărul, calitatea moștenitorilor și cota legala ce le revine acestora.
În baza certificatului de calitate de moștenitor, cumnatul si nepotul dvs vor participa și vor semna la dezbaterea succesiunii după mama dvs. Moștenitorii mamei veți fi dvs și sora.
După ce obțineți certificatul de moștenitor după mama, cumnatul și nepotul dvs, se vor adresa aceluiași birou notarial care a eliberat certificatul de calitate de moștenitor și vor solicita suplimentarea masei succesorale după sora dvs.
La certificatul de calitate de moștenitor inițial se va adauga cota moștenită de sora dvs, de la mama.
Din cota surorii, soțul are 1/4, iar nepotul 3/4.
Multumesc frumos pentru raspuns !
Dupa incheierea succesiunii, se poate vinde mostenirea ? Cumnatul poate ceda partea lui in favoarea nepotului ?
Ultima modificare: Marți, 23 August 2022
mariana.pirosca, utilizator
Dupa dezbaterea succesiuniLOR (a mamei si a surorii), da, puteti vinde bunurile cuprinse in certificatele de mostenitor, cu conditia sa aveti documentatia cadastrala si intabularea.
Nu exista act de "cedare" si nu exista "in favoarea" cuiva.
Daca cumnatul dvs doreste, poate renunta la succesiunea sotiei sale.
Renuntarea este pura si simpla (nu "in favoarea), si este totala (cuprinde absolut toata bunurile surorii dvs, chiar daca succesiunea se dezbate partial).
Exista cadastru si intabulare. Masa succesorala a surorii cuprinde probabil si alte bunuri ( din partea sotului ) a caror situatie juridica este complicata ( dobandite de sot prin mosteniri - au locuit in casa parintilor lui ). Inteleg ca nu putem vinde bunurile mostenite dupa mama pana cand sotul/copilul nu face succesiunea dupa sora ? Chiar daca acestia isi dau acordul ?
In calitate de ce isi dau acordul? Asta e intrebarea..
Ultima modificare: Marți, 23 August 2022
raluk0207, utilizator

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Succesiune VioricaC VioricaC Buna seara, Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii. Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie. Si eu sunt casatorita Ambii ... (vezi toată discuția)