avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Am nevoie urgenta de niste raspunsuri daca ma puteti ajuta. Am fost concediata ieri 08.01.2013 imediat dupa venirea mea din concediu medical luat pe baza conditiilor de la lucru. Mi-am luat concediu medical pentru ca nu au vrut sa imi acorde concediul de odihna (directorul firmei mi-a trantit usa in nas), din surse sigure imediat dupa ce am anuntat concediul medical au luat decizia de a ma da afara de la locl de munca. Am inceput lucrul luni 07.01.2013 si am fost chemata direct in sala de sedinta unde am primit n test de evaluare(orice as fi scris in acel test (a fost de trecere) nu le-ar fi convenit(dupa cum s-a si ntamplat). Ieri 08.01.2013 am primit vestea ca sunt concediata pe baza articolului61 litera A. motivele concedieri care mi le-au citit au fost urmatoarele:
- neintampinarea clientiilor corespunzator;
- advertismentele primite 2 la numar numai intr-o luna
- neducerea treburilor la bun sfarsit
- invoirile pt stomatolg (care s-au facut verbal si aprobate tot verbal)
Toate au date pt a mi se cauta nod in papura.
Pe baza art 61 itera a mi s-a zis ca nu primesc somaj pt nu vor sa faca restructurare de post, din 12 zile de concediu de odihna mi s-a zis ca am doar 8 acum fiind concediata.
Nu stiu ce as putea sa va zic mai multe decat ca este o mafie totala in aceasta firma. Fiind primul meu job nu stiu cum sa procedez.
Am refuzat sa semnez orice act spunandu-le sa mi le trimita prin posta.
Mi s-a zis ca incepand cu data de 08.01.2013 am intrat in preaviz si pot merge la lucru cu jumatate de norma, dar nesemnand nici un act nu stiu ce sa fac, ma astept la mai multe probleme daca as sta 4 ore in loc de 8 nesemnand nici un act.
Ce puteti sa imi spuneti sau sa fac in acest caz?
Va mutumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: dorinaddb , utilizator 12:54, 9 Ianuarie 2013
La concedierea pe motive disciplinare nu aveti dreptul la preaviz.
In plus, concedierea de acest tip nu are legatura cu evaluarea angajatului ci cu posibilele abateri disciplinare savarsite de acesta. Angajatorul trebuia sa desfasoare o cercetare disciplinara prealabila anterior emiterii deciziei de concediere.
Vedeti intai ce scrie in decizia de concediere si reveniti cu detalii.
Concedierea dvs este lovita de nulitate absoluta, intrucat s-a dispus fara a se efectua o cercetare disciplinara prealabila ... in acest sens, art.78 C.mun. prevede ca, concedierea dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege este lovită de nulitate absolută.
Problema este canu am cum sa vad aceasta decizie, pentru ca le-am zis sa imi trimita actele acasa, ceea ce nu cred ca o vor face prea curand, nu stiu daca exista sau un termen in care se pot trimite actele acasa, refuzand sa le semnez la lucru, motiv pentru care sau enervat.
Cu cele doua advertismmente date daca ii dau in judecata as putea castiga procesul?
Decizia va trebui sa va fie trimisa in termen de 5 zile .. de la data comunicarii - primirii - aveti la dispozitie un termen de 30 de zile pentru a o contesta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliu.

art.252 C.mun.:
...
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
Ce vroiam sa mai intreb, in legatura cu preavizul....nesemnand actele , pot sta jumatate de norma?
Iar in legatura cu testul de evaluare ce mi l-au dat, nu trebuia sa imi dea acest test dupa 3 luni? pentru ca in contract scrie perioada nedeterminata de 90 zile nu de 7 lluni.

Alte discuții în legătură

Termenul de contestare in instanta a unei concedieri abuzive ... snipe1975 snipe1975 Termenul de contestare in instanta a unei concedieri abuzive curge de la data notificarii de preaviz sau de la data de intrare in vigoare a preavizului? (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara alexa_axy alexa_axy Buna ziua, Ma puteti ajuta cumva cu o problema legata de [b]concedierea disciplinara[/b]? Eventimentele au fost urmatoarele: -unul din manageri a avut o ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara suciu_diana suciu_diana in cazul in care un angajat isi ia concediu de odihna inainte de implinirea termenului de 30 de zile pentru finalizarea cercetarii si emiterea deciziei, cum se ... (vezi toată discuția)