avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale deces asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

deces asociat

am un SRL cu trei asociati. Unul a decedat. Ce fac acum? ce trebuie sa depun la registru? actiunile vor fi preluate de sotia acestuia, copii renuntand in favoarea ei.
multumesc.
*** Legea nr. 31/1990, privind societăţile comerciale, republicată în 2004

"Art. 202. - (1) Părţile sociale pot fi transmise între asociaţi.
(2) Transmiterea către persoane din afara societăţii este permisă numai dacă a fost aprobată de asociaţi reprezentând cel puţin trei pătrimi din capitalul social.
(3) În cazul dobândirii unei părţi sociale prin succesiune, prevederile alin. (2) nu sunt aplicabile dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel; în acest din urmă caz, societatea este obligată la plata părţii sociale către succesori, conform ultimului bilanţ contabil aprobat.
(4) În cazul în care s-ar depăşi maximul legal de asociaţi din cauza numărului succesorilor, aceştia vor fi obligaţi să desemneze un număr de titulari ce nu va depăşi maximul legal.
Art. 203. - (1) Transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi al societăţii.
(2) Transmiterea are efect faţă de terţi numai din momentul înscrierii ei în registrul comerţului."

Pentru mai multe detalii, este necesar de ştiut dacă actul constitutiv al societăţii conţine clauza de continuitate cu moştenitorii.
Dacă da, atunci, după deschiderea succesiunii după asociatul decedat, în baza certificatului de moştenitor, se întocmeşte un act adiţional prin care se modifică actul constitutiv, în sensul modificării asociaţilor societăţii, ca urmare a decesiului asociatului, actualii asociaţi fiind asociaţii iniţiali şi moştenitorii asociatului decedat.
Pentru moştenitorii asociatului decedat, este necesar şi întocmirea declaraţiilor privind îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege pentru dobândirea şi exercitarea calităţii de asociat în societatea în cauză.

Stimati Domni,
Cu aceeasi situatie ma confrunt si eu.
E vorba de un SRL care a avut 3 asociati. doi dintre ei erau sot si sotie. Sotul a decedat.

Deoarece in actul constitutiv este prevazut un drept de preemptiune asupra partilor sociale , dar numai in cazul vanzarii, eu inteleg ca in aceasta situatie sotia si cei doi copii minori ai decedatului, vor mosteni partile detinute de decedat.

Sotia fiind si ea asociat , mai trebuie sa dea declaratia ca intruneste conditiile acestei calitati?
Ce se intampla cu acea declaratie in cazul copiilor (care sunt minori).
In registrul actionarilor cine e trecut ca asociat in acest caz?

Va multumesc

In actul constitutiv nu s-a prevazut ce vor face restul asociatilor in cazul decesului unuia dintre ei?
Copii daca sunt minori, reprezentantul legal este mama acestora. Are vreunul 16 ani?

Buna GbrielaA,

In actul constitutiv nu s-a prevazut ce se intampla in caz de deces. In actul constitutiv se prevede un drept de preemptiune al celorlalti asociati dar numai in cazul transmisiunii prin vanzare a partilor sociale. nu se prevede nimic nici in actele aditionale care au modificat actul constitutiv.

Copii au 10 si respectiv 4.

O zi buna,
inam
Eu vad asa: minorii nu pot accepta o mostenire decat prin tutore. Prin urmare, mama poate face succesiunea si in urma succesiunii vor fi preluate actiunile. Probabil o parte de mama si o parte de copii prin reprezentantul legal, adica tot prin mama care le va administra bunurile.

Alte discuții în legătură

Firma cu asociat decedat. va rog sa ma ajutati! CLASOR CONSULT CLASOR CONSULT In urma cu ceva vreme, asociatul meu a decedat intr-un accident de masina. Aportul in firma era de 50%. Ce formalitati trebuiesc indeplinite in continuare, ... (vezi toată discuția)
Asociat unic si administrator decedat magdalenapaun magdalenapaun asociatul unic si administrator al societatii a decedat. are mostenitori care vor sa accepte succesiunea. care sunt etapele ce trebuiesc parcurse? exista un ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate societate ThomasT6 ThomasT6 Societatea are 2 asociati din care unul decedat anul trecut. Ca mostenitori ar fi 2 pers (sotia si fiica acestuia), dar acestia nu mi-au solicitat nimic pana ... (vezi toată discuția)