avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... victima accident auto - despagubiri RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

victima accident auto - despagubiri RCA

Buna ziua.


Va supun atentiei urmatorul caz :

la volan fiind,am fost implicat intr-un accident de circulatie produs din vina altui conducator auto,cu polita RCA valabila.Pe moment nu am simtit vreo problema medicala.Am sunat la 112 sa anunt evenimentul,au venit atat SMURD-ul,cat si politia rutiera. SMURD-ul mi-a facut primele investigatii de rutina,apoi am semnat ca nu doresc sa fiu deplasat la spital.
Am fost apoi la politia rutiera impreuna cu ceilalti soferi,unde s-a emis procesul-verbal de constatare,in care se stabileste soferul vinovat de producerea accidentului si unde acesta declara,citez : " sunt de acord cu despagubirea RCA si nu am obiectii de facut ". Am primit un exemplar din pv de constatare,copie xerox dupa polita RCA a vinovatului,precum si copii xerox dupa cartea de identitate si permisul de conducere ale acestuia si dupa certificatul de inmatriculare al masinii sale.

Ulterior ( la cca 1-2 ore distanta ),acuzand dureri cervicale ( si altele ),m-am prezentat la Serviciul de Urgenta al spitalului din localitate,unde mi-au fost facute investigatii complete,inclusiv un examen tomograf,in urma carora am fost diagnosticat,printre altele,cu fisura vertebra cervicala, si spitalizat 1 ( una ) zi. Am fost externat apoi,cu recomandari,citez : " 10-14 zile repaus la pat si 21 zile imobilizare cu guler cervical ".
Precizez ca,la momentul prezentarii la spital,cei de acolo au sunat la politie si au instiintat ca m-am prezentat ca victima a unui accident rutier,lucru stipulat si in fisa de observatie si in biletul de externare.

M-am deplasat la IML pentru expertiza medico-legala,iar cei de acolo,in urma unui prim consult,au cerut spitalului un inscris care sa precizeze exact diagnosticul meu,nr de zile de spitalizare,recomandarile si...ma rog,toate celelalte,urmand ca eu sa revin la IML cu aceasta hartie si apoi ei sa-mi elibereze certificatul medico-legal cu nr de zile de ingrijiri medicale.

In prezent ma aflu in asteptarea acestei hartii de la spital.

Am initiat toatea acestea in vederea obtinerii de despagubiri de la asiguratorul soferului vinovat.Nu si de la acesta din urma,intrucat nu doresc a-i face rau.
Avand in vedere toate acestea,intrebarile mele ar fi :

- ce am de facut dupa obtinerea certificatului medico-legal ? Trebuie sa fac plangere penala sau nu ? Daca da,in cat timp si unde anume ? La politie sau la parchet ? Trebuie deschis dosar de dauna pt vatamare corporala la asiguratorul respectiv,asa cum am procedat si pt auto ? Care sunt,avand in vedere tot ce v-am relatat mai sus,toti pasii pe care trebuie sa-i urmez,in ce limita de timp si unde anume ?
Nu m-am confruntat niciodata cu o astfel de situatie,asa ca va rog sa ma lamuriti si sa ma indrumati.

Va multumesc anticipat.

Cel mai recent răspuns: teodon , utilizator 08:13, 23 Ianuarie 2013
Pentru a vi se acorda daune morale si materiale, trebuie sa se stabileasca vinovatia autorului, constatata printr-un act oficial.Plangerea penala se depune in 2 luni de la accident.
Si eu va sfatuiesc sa faceti plangere penala.
Pai vinovatia a fost stabilita in procesul verbal de constatare,de catre politia rutiera. Va referiti la alt act ?

Plangere penala unde ?
Puteti face plangerea penala la politie sau parchet.
Trebuie sa faceti plangere penala impotriva soferului vinovat in termen de 60 zile de la producerea accidentului. Apoi va constituiti parte civila in dosarul penal, in paralel putand sa deschideti si dosar de dauna la asiguratorul RCA.
De obicei insa asiguratorul RCA va ofera mult mai putin decat puteti obtine in instanta.
Sa pastrati doate documentele justificative ale cheltuielilor pentru vindecare (medicamente, tratamente, deplasare, etc.).
Va recomand sa apelati la un avocat specializat.

Alte discuții în legătură

Accident rutier maryus22 maryus22 Buna ziua, Am si eu niste nelamuriri in legatura cu un accident rutier in care a fost implicata mama mea.Accidentul a fost asa,mama impreuna cu alte ... (vezi toată discuția)
Victimă accident rurier Mihaelatns Mihaelatns Acum 3 zile pe DN1, dorind să mă deplasez către București, m-am urcat intr-un maxi-taxi în care nu erau locuri libere, aflandu-se mai multi calatori in ... (vezi toată discuția)
Accident rutier raduq raduq Buna seara. Am si eu o problema daca se poate. In data de 17.03.2015 am avut in accident rutier vinovat fiind eu pentru neacordare de prioritate. Soferul ... (vezi toată discuția)