avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 772 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... calitate procesuala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

calitate procesuala

consiliul local al unei comune poate intenta o actiune in numele catorva locuitori din comuna respectiva.
exemplu: exista o serie de proprietari de o suprafata de teren padure, asupra careia s-a inceput abuziv defrisarea de catre ocolul silvic. Ca si consiliu local pot cere in numele proprietarilor sistarea defrisarii?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 08:29, 13 Februarie 2009
da, in conditiile in care justifica un interes
Conditiile de exercitiu ale unei actiuni civile sunt: afirmarea unui drept, justificarea unui interes, capacitatea procesuala si calitatea procesuala.

Calitatea procesuala activa presupune existenta unei identitati intre persoana reclamantului si persoana care este titular al dreptului dedus judecatii.

Eu nu "vad" identitatea!
Subscriu celor afirmate de Gabriela Pintea, subliniind faptul ca ana din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile, alaturi de capacitatea procesuala si existenta interesului judiciar. Este reglementata in art.41 si urm. Cod de Procedura Civila. Calitatea procesuala consta in identitatea intre persoana reclamantului si cel care este titular al dreptului, precum si intre persoana paratului si cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii; prima poarta denumirea de calitate procesuala activa, iar cea de-a doua - calitate procesuala pasiva. Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat. Instanta sesizata trebuie sa verifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva.
Calitatea procesuala se transmite. Transmiterea poate fi legala, spre exemplu in caz de succesiune, sau conventionala (cum ar fi intelegerea intre una din parti si un tert). Persoana care dobandeste calitatea procesuala ca efect al transmisiunii preia procesul cu toata procedura indeplinita pana in momentul transmisiunii. Lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie.

aceste aspecte le cunosc si eu dar asi vrea sa merg pe alin.3 din 215/2001, care prevede ca unitatile adm. teritoriale reprezinta interesele cetatenilor. Daca prin defrisare reincep alunecarile de teren care ar afecta intraga comuna nu considerati asta un interes?
Specificarea e bine venita. In acest caz da, in interesul de a opri alunecarile de teren, cu conditia sa fie bine documentata, in acest sens.

Alte discuții în legătură

Proces omniasig MAXIMMUSS MAXIMMUSS am obtinut la fond castig de cauza , prin care OMNIASIG BUCURESTI, a fost obligata sa-mi plateasca suma de 15.000 lei diferenta prima de asigurare neachitata, ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aser aser Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ? (vezi toată discuția)
Exceptie peremtorie otto2007 otto2007 Buna seara, As avea o intrebare: Angajatorul introduce o actiune impotriva angajatului avand ca temei de drept art. 270 Codul muncii. Actiunea e completata ( ... (vezi toată discuția)