avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale administrator pensionar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

administrator pensionar

Administrator SC pensionar mai datoreaza contributii catre stat/casa de pensii???
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 16:22, 22 Ianuarie 2013
Va plati impozit pe veniturile realizate si contributia la asigurarile de sanatate. Nu va mai plati somajul pentru ca nu se mai afla vreodata in aceasta situatie si nici fondul de pensii pentru ca detine deja aceasta calitate.
Parerea mea e ca trebuie platit CAS, iar pe baza acestuia se poate cere recalcularea pensiei.

Codul fiscal:

ART. 296^3
Contribuabilii sistemelor de asigurãri sociale sunt, dupã caz:
a) persoanele fizice rezidente, care realizeazã venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum şi orice alte venituri din desfãşurarea unei activitãţi dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte;
b) persoanele fizice nerezidente care realizeazã veniturile prevãzute la lit. a), cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte;

ART. 296^4
(1) Baza lunarã de calcul al contribuţiilor sociale individuale obligatorii, în cazul persoanelor prevãzute la art. 296^3 lit. a) şi b), reprezintã câştigul brut realizat din activitãţi dependente, în ţarã şi în strãinãtate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, care include:
a) veniturile din salarii, în bani şi/sau în naturã, obţinute în baza unui contract individual de muncã, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevãzut de lege. În situaţia personalului român trimis în misiune permanentã în strãinãtate, veniturile din salarii cuprind salariile de bazã corespunzãtoare funcţiilor în care persoanele respective sunt încadrate în ţarã, la care se adaugã, dupã caz, sporurile şi adaosurile care se acordã potrivit legii;
b) indemnizaţiile din activitãţi desfãşurate ca urmare a unei funcţii de demnitate publicã, stabilite potrivit legii;
c) indemnizaţiile din activitãţi desfãşurate ca urmare a unei funcţii alese în cadrul persoanelor juridice fãrã scop patrimonial; ...

Intrebarea era utilizatorului era " ... mai datoreaza ...?".
Nu mai datoreaza nimic, nu mai are obligatia de a plati nimic. Din aceasta calitate, de pensionar, daca doreste benevol sa plateasca, plateste, daca nu, nu. A se vedea in acest sens prevederile art. 11 alin. 4 din legea nr. 263 / 2010.


lucian huzum a scris:

prevederile art. 11 alin. 4 din legea nr. 263 / 2010.


asa stiam si eu, insa ANAF printr-o adresa mi-a comunicat faptul ca "in prezent codul fiscal nu mai excepteaza indemnizatia administratorului de la plata contributiilor la sistemul asigurarilor sociale de stat si indiferent de nivelul remuneratiei acesta datoreaza :contributia individuala si a angajatorului la nivelul asigurarilor sociale de stat: CASS, contributia pt concedii....conform art. 296 ind.4 lit.e exceptie facand contib. pt somaj , pt. accidente de munca si pt fondul de garantare a creantelor salariale"

deci....sunt intr o totala ceata.
Daca pensionarul care detine calitatea de administrator intr-o societate doreste sa mai plateasca fondul de pensie, bine, daca nu, nu este si nu poate fi obligat de nimeni deoarece el are deja aceasta calitate, se gaseste in aceasta situatie. De asemenea, nu plateste asigurarea de somaj pentru ca nu are cum sa mai fie somer.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj roxanas roxanas Intrebare: Un pensionar(salariat pana la 31.12.2010), castiga in instanta drepturi salariale (supliment post) aferente perioadei lucrate in 2005-2008 Decizia ... (vezi toată discuția)
Concediu medical si plata contributiilor luandadan luandadan Sunt in a 3-a luna de concediu medical cod 01 si doresc sa stiu daca este normal sa mi se opreasca din plata salariul medical pe care il primesc contributia ... (vezi toată discuția)
Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor. MitranStefania MitranStefania Buna ziua, Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un ... (vezi toată discuția)