avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributii sociale contract de cesiune a drepturilor conexe de autor.

Buna ziua,
Puteti sa ma ajutati cu urmatoarea problema? In cazul unui contract de cesiune a drepturilor conexe de autor (actori) incheiat intre o firma si un actor, ce contributii sociale (sanatate, pensii, etc) si impozit venit trebuie platite de catre firma si de catre salariat (retinere la sursa)? Firma este obligata sa achite si contributii sociale la sanatate, etc? In cazul in care actorului respectiv i se plateste si de catre alta firma (are si alt contract) firma mea trebuie sa achite si ea?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:09, 25 Ianuarie 2014
Beneficiarul veniturilor din din drepturi de autor poate opta intre doua modalitati de impozitare, respectiv:
1 - retinere la sursa reprezentand plati anticipate.
In acest caz, potrivit dispozitiilor art. 52 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, impozitul ce trebuie retinut, se stabileste aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa potrivit titlului IX indice 2 din Codul fiscal.

- stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. In acest caz, conform art. 522 alin. (2) din Codul fiscal, impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut.
Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris in momentul incheierii fiecarui raport juridic/contract si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestuia.

In concluzie, pentru stabilirea impozitului anticipat cu retinere la sursa reprezentand plati din venitul brut se deduc contributiile sociale obligatorii retinute la sursa inainte de aplicarea cotei de impunere de 10%.

2. Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.

Asadar, regula este ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala datoreaza contributie la sistemul asigurarilor sociale.

In baza art. 296 indice 23 alin. (4) din Codul fiscal, persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute din drepturi de proprietate intelectuala.

Pentru persoanele care nu se incadreaza la exceptii, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cota de cheltuiala deductibila prevazuta la art. 50 din Codul fiscal de 20%, iar in cazul veniturilor provenind din crearea unor lucrari de arta monumentala, de 25%.

Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat.

Platitorul de venit are obligatia calcularii, retinerii si virarii contributiei de asigurari sociale pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, respectiv a lunii urmatoare trimestrului in care s-a platit venitul, in functie de perioada fiscala aleasa de platitorul de venit.

3. Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurari sociale de sanatate cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
In ceea ce priveste exceptiile de la plata contributiei la sistemul asigurarilor sociale de sanatate art. 296 indice 23 alin. (2) din Codul fiscal, prevede ca persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, daca realizeaza:
- venituri din salarii;
- venituri asimilate salariilor;
- venituri din indemnizatii de somaj;
- venituri din pensii;
- venituri in calitate de intreprinzator titular al unei intreprinderi individuale;
- venituri in calitate de membru al unei intreprinderi familiale;
- venituri in calitate de persoana cu statut de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
- venituri din profesii libere;
- venituri din activitati agricole.
- venituri din asocieri fara personalitate juridica;
- venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid util pentru veniturile din drepturi de autor 2012 - 2014 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente. ... (vezi toată discuția)
Contracte de prestari civile anelusca anelusca CUM COMPLETEZ IN DECLARATIA 112 MPOZITUL RETINUT PENTRU PRESTAREA UNUI SERVICIU IN BAZA UNUI CONTRACT DE PRESTARI SERVICII INCHEIAT CU O ASOCIATIE DE LOCATARI ... (vezi toată discuția)
Plata cass la ii cristiclaudiu cristiclaudiu Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, ... (vezi toată discuția)