avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CAS pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CAS pentru PFA

Eu detin un PFA din anul 2009 si am avut activitate 1 an , dupa care am decis sa imi schimb ocupatia lucrand la o firma. Nu am inchis PFA-ul deoarece am avut speranta ca voi relua activitatea initiala, astfel am declarat in fiecare an ca si venit estimat 10 lei . La inceputul lunii am primit o instiintare de plata de la CAS in cuantum de 23 lei, insa eu nu am nici un contract cu ei. Saptamana trecuta am primit inca o instiintare de plata de la CAS unde mi se cer 1120 lei calculate din veniturile realizate din activitatea mea de la firma desi este incheiata o conventie civila conform oug.82/1010 si mi se retin 16% din venit realizat. Pot sa imi impuna sa platesc aceaste sume?
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 10:04, 22 Ianuarie 2013
Conform Legii 571/2003 actualizata (Codul fiscal), incepand cu data de 01.07.2012 persoanele fizice autorizate trebuie sa plateasca contributia la CAS aplicand cota de impozitare (31.30% format din 10.5 % cota angajat si 20.8% cota angajator) la venitul realizat, care nu poate fi mai mic de 35% din venitul mediu brut pe tara (35% din 2117 lei - cat este salariul mediu brut pentru anul 2012 - adica 741 lei)

Adica, incepand cu 01.07.2012, suma minima ce trebuie platita la CAS este 741*31.30%=232 lei/luna
Nu ati precizat ce intelegeti prin CAS (nici din mesaj nu se intelege):

- CAS = Contributii de Asigurari Sociale (pentru pensii);
- CASS = Contributii de Asigurari Sociale pentru Sanatate.
llisa a scris:

..... Pot sa imi impuna sa platesc aceaste sume?


Da, exista aceasta psoibilitate sa se emita o decizie de imputare a sumelor ce constituie contributii de asigurari socilae sau contributii de asigurari sociale de sanatate.

Aveti posibilitatea sa contestati acele decizii de imputare.
Este vorba de asigurari de sanatate!
Precizarile mele faceau referire la contributia pentru constituirea fondului de pensii.

In ceea ce priveste contributia PFA la fondul de sanatate, conform codului fiscal:

„(1) Următoarele persoane au calitatea de contribuabil la sistemul public de pensii şi la cel de asigurări sociale de sănătate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internaţionale la care România este parte, după caz:
c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;”

Tot conform codului fiscal:

„(2) Baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele prevăzute la art. 296^21 alin. (1) lit. a) - e) este diferenţa dintre totalul veniturilor încasate şi cheltuielile efectuate în scopul realizării acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contribuţii sociale, sau valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportată la cele 12 luni ale anului, şi nu poate fi mai mică decât un salariu de bază minim brut pe ţară, dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia.”

Daca insa sunteti angajata la o firma si aveti contract individual de munca si evident, un salariu din care vi se retine contributia, prevederile care se refera la conditionarea platii contributiei in functie de salariul minim pe economie (asa cum reiese din paragraful de mai sus) nu sunt valabile in cazul dumneavoastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii sociale activitate de taximetrie radu_ion68 radu_ion68 Buna seara .Detin un PFA care are ca activitate transportul de persoane in regim de taximetrie.As dori sa stiu daca la un venit net anual de 4500 lei trebuie ... (vezi toată discuția)
Contributii datorate de pfa adicris adicris Buna ziua, as vrea sa dechid un pfa. Ce contributii ar trebui sa platesc la stat, cand si ce suma ar presupune acestea. (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza contributiile pentru sanatate si pensie pentru p.f.a. birzaveanu birzaveanu Am accesat masura 141 in domeniul apicultura si am fost nevoit sa ma inregistrez ca p.f.a. Va rog sa-mi spuneti ce obligatii fiscale am, mentionez ca nu sunt ... (vezi toată discuția)