avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... contributii datorate de pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

contributii datorate de pfa

Buna ziua, as vrea sa dechid un pfa. Ce contributii ar trebui sa platesc la stat, cand si ce suma ar presupune acestea.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:44, 5 Noiembrie 2012
Contributia de asigurari sociale (CAS)

Venitul declarat (venitul pentru care doresc persoanele sa se asigure), care nu poate fi mai mic de 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 741 lei) si nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câstig (10.585 lei)
Cota de contributie datorata este de – 31,3%

Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a declaratiei 600 privind venitul asigurat la sistemul public de pensii . În baza acestei declaratii organul fiscal emite decizia de impunere în care stabileste contributia sociala anual datorata si termenele de plata.

Se plateste trimestrial, în 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru.

Nu datoreaza CAS:

- Contribuabilii al caror venit net anual, respectiv valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câstigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat ( 35% x 2117 = 741 lei)
- Persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obtinerii de venituri salariale sau indemnizatii somaj
- Persoanele care beneficiaza de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii


Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS)

Venitul net anual realizat exclusiv cheltuielile reprezentând contributii sociale (diferenta dintre totalul veniturilor încasate si cheltuielile efectuate în scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentând contributii sociale), sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mica decât un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Cota de contributie datorata este de – 5,5%

Plata contributiilor de asigurare sociale de sanatate se efectueaza anticipat, în cursul anului, cu regularizarea sumelor datorate anual.
Astfel, în baza declaratiei de venit estimat (Formular 220)/declaratiei de venit realizat (Formular 200)) organul fiscal emite decizie de impunere pentru plati anticipate în care stabileste contributia de asigurari sociale de sanatate datorata anticipat si termenele de plata.

GHID ANAF privind declararea şi plata contribuţiilor sociale de către persoanele fizice
care realizează venituri din activităţi independente şi alte venituri

[ link extern ]

Plata se efectueaza trimestrial, în 4 rate egale, pâna la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. Dupa încheierea anului fiscal, în baza declaratiei privind venitul realizat depusa de contribuabili (Formular 200), organul fiscal stabileste obligatiile anuale de plata a contributiei de asigurari sociale de sanatate prin decizia de impunere anuala regularizând sumele datorate cu titlu de plati anticipate.
Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate stabilita prin decizia de impunere anuala se efectueaza în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei, iar sumele achitate în plus se compenseaza sau se restituie potrivit prevederilor Codului de procedura fiscala.

La determinarea venitului anual baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale. În cazul celor care nu depun declaratie privind venitul realizat (de ex. persoanele impuse la norma de venit), contributiile de asigurari sociale platite trimestrial reprezinta plata finala în contul contributiei anuale datorate.
Categoriile mentionate datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din activitati independente indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosintei bunurilor, etc.)

Sursa: DGFP Brasov
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa şi contribuţiile sociale 2016 - articol avocatnet Laura Ciobeica Laura Ciobeica Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie sa plătească pentru veniturile pe care le realizează un impozit de 16%. În plus, această categorie de ... (vezi toată discuția)
Modificari fiscale pfa dupa 1 iulie Alis_Maticiuc Alis_Maticiuc Buna ziua ! Stiu ca incepand cu 01.07 se schimba regimul fiscal in cazul PFA, dar nu am inteles exact consecintele. Am un PFA( singura sursa de venit) in ... (vezi toată discuția)
Profesiile libere: ce impozite si contributii sociale trebuie platite catre stat in 2014? Laura Ciobeica Laura Ciobeica \\"Veniturile din profesii libere, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, sunt venituri din activitati independente si cuprind veniturile ... (vezi toată discuția)