avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Despre expertiza ,evaluare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Despre expertiza ,evaluare

De ce va tine cont expertul desemnat la fata locului pentru a stabili valoarea unei gospodariei+teren intravilan. Cu ce acte, martori ,as putea sa aduc imobilul la o valoare cel putin ok. de piata , sau de unde ia acele valori. intr-un proces de succesiune unde unul are interes sa traga in jos valoarea gospodariei.+teren intravilan. va multumesc

Ultima modificare: Luni, 21 Ianuarie 2013
minucu, utilizator
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:27, 27 Ianuarie 2013
Exista stas si norme precise in baza caruia expertul ANEVAR verifica si intocmeste evaluarea bunului
Partea interesata poate solicita expert parte
Un expert tehnic judiciar caruia i se incredinteaza de catre instanta de judecata, efectuarea unei expertize tehnice intr-un dosar, va intocmi raportul de expertiza tehnica tinand cont numai de prevederi legislative, iar concluziile raportului se vor mentiona vis a vis de articole de lege pe care le va nominaliza ca atare.
Aducerea pretului la nivelul pietei sau scaderea pretului in mod voit, in favoarea uneia sau a alteia dintre partile aflate in proces, nu poate fi o optiune pentru oricare expert/ specialist tehnic judiciar.
ynocentta a scris:

Exista stas si norme precise in baza caruia expertul ANEVAR verifica si intocmeste evaluarea bunului
Partea interesata poate solicita expert parte

Pana in prezent, in Romania nu exista "STAS" pentru stabilirea modalitatilor si metodelor de evaluare.
Prin disp. OG Nr.24 din 30.08.2011 - privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor - se infiinteaza UNEAR, care printre altele are si atributia de a adoptă standardele de evaluare obligatorii pentru desfăşurarea activităţii de evaluare (obligatorii pentru membrii UNEAR, supusi controlului unei Comisii de etica profesionala).
Totusi, nu toti expertii judiciari (care activeaza in temeiul prevederile OG nr. 2/21 01.2000 - privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară, aprobată si modificată prin Legea nr. 208/11.11.2010, publicată în M.Of. nr. 784 din 24.11.2010) sunt si membrii UNEAR si deci nu au (legal ?) obligatia de a respecta intocmai standardele de evaluare UNEAR.

Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expert judiciar = evaluator ? Dulcina Dulcina Buna seara, Supun atentiei d-voastra urmatoarea situatie: Instanta numeste un expert judiciar in vederea efectuarii expertizei auto, unul dintre obiectivele ... (vezi toată discuția)
Standardele anevar de evaluare se aplica si in practica judiciara? Radu1955 Radu1955 Buna seara, As dori sa intreb daca standardele ANEVAR de evaluare sunt valabile/obligatorii si in practica judiciara? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Evaluare prin metoda comparatiei prin bonitare sorin42 sorin42 Buna ziua. Mai am o nelamurire cu privire la efectuarea evaluarii unui teren intravilan prin metoda comparatiei prin bonitare, si anume: la ce categorie de ... (vezi toată discuția)