avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Evaluare prin metoda comparatiei prin bonitare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Evaluare prin metoda comparatiei prin bonitare

Buna ziua.
Mai am o nelamurire cu privire la efectuarea evaluarii unui teren intravilan prin metoda comparatiei prin bonitare, si anume: la ce categorie de localitate se incadreaza municipiile resedinta de judet cu polpulatia 50000-100000 locuitori, avand in vedere ca in conformitate cu Buletinul CET-R 97/2006 incadrarile sunt - Municipii si orase cu peste 200000 locuitori = categoria IIB si Orase cu 10000-100000 locuitori = categoria IIIC ?
Cel mai recent răspuns: sorin42 , utilizator 15:56, 29 Aprilie 2011
Scuzati-mi insistenta, dar chiar ma intereseaza modul de incadrare a localitatilor functie de importanta acestora. Ii rog pe domnii (doamnele) experti sa-mi raspunda, si eventual sa specifice daca exista cumva vreo recomandare din partea CET-R de incadrare strict dupa numarul de locuitori ai localitatilor. Multumesc mult pt. timpul alocat lecturarii si evental raspunsului.
Din cate cunosc metoda comparatiei prin bonitare NU este recunoscuta explicit în cadrul standardelor internationale de evaluare, pentru evaluarea terenurilor intravilane este recomandata metoda comparatiei cu terenurile libere, comparabile existente in ofertele de vanzare din anunturile de mica publicitate; informatiile orale de pret, certe deci toate informatiile credibile accesibile .
Din cate cunosc metoda compararii prin bonitare este utilizata pentru terenurile extravilane in special agricole .
Daca terenul este liber se utilizeaza pentru evaluarea acestuia de regula metoda capitalizarii rentei funciare sau comparatiei deoarece se aleg doua metode.
Pentru evaluarea terenului se cunosc sase tehnici de evaluare: comparatia directa, extractia, alocarea, parcelarea, tehnica reziduala si capitalizarea rentei funciare
Un alt criteriu extrem de important este reprezentat si de cea mai buna utilizare a terenului .
Solicitati sfatul unui evaluator ANEVAR .
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
alcibiade, utilizator
Multumesc pentru promptitudine, dar...:
1. Evaluarea se refera la un teren intravilan, la limita zonei de protectie a centrului istoric.
2. Evaluarea a fost facuta de 2 evaluatori ANEVAR, in cadrul unui proces ce dezbate o succesiune, prin metoda comparatiei prin bonitare.
Deci, intrebarea pusa anterior isi asteapta raspunsul...

Evaluarea a fost facuta de 2 evaluatori ANEVAR, in cadrul unui proces ce dezbate o succesiune, prin metoda comparatiei prin bonitare
.

Sunteti sigur ca sunt evaluatori ANEVAR ??? REPET faptul ca aceasta metoda nu este agreata si acceptata de CECCAR ci numai expertii evaluatori membrii Corpului expertilor tehnici . Ce stampila este aplicata pe rapoartele de evaluare - ANEVAR sau CET ???


Da, cei doi sunt atat membri ANEVAR, cat si membri CET. Expertizele sunt stampilate ca experti tehnici judiciari, deci CET, dar repet ei sunt si membri ANEVAR. In rapoarte ei fac trimitere la standardele internationale ( IVS si IVA ), dar utilizeaza metoda comparatiei prin bonitare. Dar nu asta e problema, ci modul de incadrare la categoria de localitate, si anume municipiul resedinta de judet cu populatia sub 100000 locuitori e categorie IIB sau IIIC ? Si mai am o observatie: presedintele local ANEVAR, in mod neoficial, spune ca municipiile se incadreaza la categoria IIB.
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2011
sorin42, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza evaluare teren nucu_1 nucu_1 buna ziua,revin cu o alta intrebare legata tot de expertize.e vorba de curtea casei,cu o deschidere de 2,5m la drum.e teren intravilan situat la 65-70 de m de ... (vezi toată discuția)
Metoda comparatiei prin bonitare MIRELA CONDRIUC MIRELA CONDRIUC Avand in vedere ca in cadrul solutionarii dosarelor aflate pe rolul instantelor de judecata in care se efectueaza expertize tehnice de evaluare imobiliara, ... (vezi toată discuția)
Contestare evaluare apartament Alina24ph Alina24ph Buna ziua! Sunt medic de familie in mediul rural. Anul trecut primaria a primit un ordin de a pune in vanzare cabinetul medical. Mentionez ca imi desfasor ... (vezi toată discuția)