avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

am o mare nelamurire si poate ma ajutati cu un sfat:

Lucrez din 2010 la o firma si postul meu tocmai ce a fost restructurat...
Vreau sa stiu cum pot demonstra unui nou angajator,, vechimea mea in munca, joburile pe care le-am prestat pana acum(aprox 10 ani, firme si pozitii diferite), avand in vedere ca eu nu mi-am primit cartea de munca la inceputul lui 2011 si se pare ca a "fost pierduta" in mod convenabil de actualul angajator....adica, el sustine ca mi-ar fi dat-o dar e o minciuna sfruntata si nu am semnat niciun proces verbal de predare primire.
multumesc, apreciez orice sfat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:11, 30 Ianuarie 2013
Buna ziua!
Una dintre variante ar fi contractele de munca incheiate in aceasta perioada (in cazul in care le mai aveti), desi presupun ca insumeaza cam un biblioraft....
O alta varianta ar fi sa incercati solicitarea unei adeverinte cu vechimea in munca de la Forele de Munca; avand in vedere ca s-a renuntat la operarea in Cartile de munca, tot ce era scris in ele ar fi trebuit centralizat intr-un sistem electronic, asa ca ar trebui sa fie capabili sa va ofere aceasta informatie....
1. Vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca.

2. In lipsa acestuia si dupa data de31.12.2010 , vechimea in munca stabilita se probeaza cu adeverintele de vechime eliberate de catre angajatori.

3. Eliberarea adeverintelor de vechime cade in sarcina angajatorilor, in primul rand, si nu a ITM-ului. Acesta eliberand adeverintele numai in anumite situatii.
Si nu s-ar putea incadra intr-una dintre aceste "situatii speciale": daca sunt 10 firme poate vreo 2-3 au dat faliment intre timp, plus ca e dificil oricum sa le cauti pe toate si sa le ceri adeverinta ca le-ai fost angajat. Iar daca ultimul angajator "a pierdut" cartea de munca mai mult ca sigur nu ii va elibera o adeverinta....:(
Stiti cumva unde se pot regasi acele situatii in care ITM poate elibera? :)





Din pacate practica ITM-urilor va contrazice .... avand in vedere ca obligatia subzista , in primul rand angajatorului, ITM-ul il va indrepta catre acesta , iar in cazul in care societatea nu mai este de gasit , refuza eliberarea, a dat faliment etc , atuunci se va putea adresa ITM-ului , facand dovada acestor situatii.
Mda, aveti dreptate...
Oare cum mi-a trecut prin cap ca o chestie de bun simt ca eliberarea unei adeverinte de la ITM ar fi reglementata corect de catre stat...:(
Cred ca ar trebui sa fiu amendata pt impertinenta! :D
Oricum, multumesc de lamurire, mi-ati reamintit ca la noi se poate.......;)

Alte discuții în legătură

Carte de munca mioarapetre mioarapetre in perioada oct 2008-dec 2009 am lucrat ca si agent comercial la o firma de distributie in Bucuresti. La incetarea activitatii am solicitat cartea de munca si ... (vezi toată discuția)
Carnet munca ne-creat de catre angajator. emiliapana emiliapana Buna ziua, Lucrez din 2007, acesta fiind primul meu job. Angajatorul mi-a comunicat recent ca nu a intocmit un carnet de munca pe numele meu. Este corect? ... (vezi toată discuția)
Se desfiinteaza itm? adela05 adela05 Daca se desfiinteaza ITM cu o sa demonstram vechimea si salariul avut?? (vezi toată discuția)