avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cercetare disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cercetare disciplinara

va rog sa-mi spuneti daca pot solicita sa fiu asista de avocat pe parcursul cercetarii disciplinare ?
1. Art.251 (4) C.mun. prevede ca, in cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

2. Dispozitiile art. 251 alin. (4) C. muncii nu limiteaza dreptul salariatului de a fi asistat de avocat in procedura cercetarii abaterii disciplinare, acest drept avandu-si izvorul in contractul de asistenta juridica.

3. Chiar daca art. 251 alin. (4) din Codul muncii , republicat, face referire la dreptul partii de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, in continutul acestui articol se mentioneaza si faptul ca salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, asa incat dreptul la o aparare efectiva nu exclude, ci dimpotriva, permite asistarea sa de un avocat (a se vedea in acest sens Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale)
[ link extern ]
angajatorul poate refuza solicitarea mea de a fi asistata de un avocat?
eu nu fac parte din sindicat

pot solicita documentele care stau la baza cercetarii disciplinare? inaintea intrunirii comisiei de cercetare disciplinara?

Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Angajatorul nu ar avea motiv sa refuze asistarea dvs de catre un avocat ...

Angajatorul are obligatia sa va comunice in scris obiectul cercetarii disciplinare.
va rog sa imi spuneti care este perioada de timp de la comunicarea deciziei si pina la intrunirea comisiei de cercetare disciplinara?( una zi, doua zile, trei zile)

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajat lungeanuadina lungeanuadina Care sunt pasii pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare? Vreau sa fac o reducere a salariului de baza pe o durata de 3 luni cu 10%. (vezi toată discuția)
Un drept transformat in obligatie roberto27 roberto27 Conform procedurilor interne si conform legii, un angajat [b]are dreptul[/b] sa fie asistat de reprezentantul angajatilor cand este cercetat disciplinar. Din ... (vezi toată discuția)
Nedepunere cerere de reluare activitate din concediu crestere copil marcelacisar marcelacisar Buna ziua, Am un caz de contract suspendat pentru cresterea copilului in varsta de pana la 1 an, care a expirat de 2 luni , iar angajata nu s-a prezentat ... (vezi toată discuția)