avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... consilierul primarului
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

consilierul primarului

va rog frumos ajutati-ma. nu gasesc nicaeri detalii privind angajarea , destituirea consilierului personal al primarului. tine de consiliu local ? poate consiliu local sa scoata acest post din organigrama primariei , impotriva vointei primarului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:29, 8 Iulie 2009
Consiliul local are ,printre altele, si atributii privind organizarea si functionarea aparatului de specialitate al primarului, pe care o exercita prin aprobarea statului de functii al acestui aparat, la propunerea primarului. Propunerea primarului, este doar o proounere, pe care consiliul local o poate aproba ca atare, sau o poate modifica.
ecologistu a scris:

va rog frumos ajutati-ma. nu gasesc nicaeri detalii privind angajarea , destituirea consilierului personal al primarului. tine de consiliu local ? poate consiliu local sa scoata acest post din organigrama primariei , impotriva vointei primarului ?



Legea nr.215/2001 a administratiei publice locale [ link extern ]
Art. 66. - (1) Primarii comunelor pot angaja, in limita numarului maxim de posturi aprobate, un consilier personal. Primarii oraselor, municipiilor si ai municipiilor resedinta de judet pot infiinta, in limita numarului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, compartiment distinct format din:
a) maximum 3 persoane la orase si municipii;
b) maximum 5 persoane la municipii resedinta de judet.
(2) Personalul prevazut la alin. (1) este numit si eliberat din functie de catre primar.
(3) Personalul prevazut la alin. (1) isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca pe durata determinata, incheiat in conditiile legii, pe durata mandatului primarului.
(4) Atributiile personalului prevazut la alin. (1) se stabilesc prin dispozitie a primarului.
Ultima modificare: Joi, 12 Februarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
art. 36 alin.(3) lit. b din legea 215/2001- legea administratiei publice locale, prevede ca:
" (3) În exercitarea atribuţiilor prevăzute la alin. (2) lit. a), consiliul local:
b) aprobă, în condiţiile legii, la propunerea primarului, înfiinţarea, organizarea şi statul de funcţii ale aparatului de specialitate al primarului, ale instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, precum şi reorganizarea şi statul de funcţii ale regiilor autonome de interes local;"
Deci, organigrama si statul de functii, se aproba de Consiliul local, doar la propunerea primarului.
Dupa cum a scris si d-l. Elis, mai sus, primarul, odata ce are in organigrama functia de consilier personal aprobata, poate angaja un consilier personal, prin dispozitie scrisa, in care, se vor regasi si atributiile persoanei angajate. Consilierul primarului, este angajat pe perioada determinata, cu contract individual de munca, si deci, i se aplica legislatia muncii.
Va rog sa-mi spuneti daca un consilier local poate sa ocupe functia de consilier personal al primarlui? Sunt incompatibile cele doua functii? Care este baza legala?
Legea nr. 161/2003, art. 88 (1) - Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu:
a) funcţia de primar sau viceprimar;
b) funcţia de prefect sau subprefect;
c) calitatea de funcţionar public sau angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local respectiv sau în aparatul propriu al consiliului judeţean ori al prefecturii din judeţul respectiv;
d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
e) funcţia de preşedinte sau de secretar al adunărilor generale ale acţionarilor sau asociaţilor la o societate comercială de interes local ori la o societate comercială de interes naţional care îşi are sediul sau care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
f) funcţia de reprezentant al statului la o societate comercială care îşi are sediul ori care deţine filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă;
g) calitatea de deputat sau senator;
h) funcţia de ministru, secretar de stat, subsecretar de stat şi funcţiile asimilate acestora.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conflict de interese julien_slbz julien_slbz Un consilier judetean, de profesie avocat, poate incheia contracte de asistenta juridica cu consiliile locale/primarii din judetul respectiv ? Intreb, avand in ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate simultan pfa, consilier local, salariat antofel antofel Exista vreo incompatibilitate in a detine simultan calitatea de PFA, salariat al unei societati comerciale si consilier local. (vezi toată discuția)