avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de comodat / proprietar minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de comodat / proprietar minor

Buna ziua, Va rog ajutor in urmatoarea speta.
Un copil primeste prin act de donatie un bun imobil.
Acel imobil poate fi inchiriat sau dat cu titlu gratuit (comodat) spre folosinta unui s.r.l., p.f.a., etc? Daca, da, in ce conditii? Cine semneaza in numele copilului?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 20:15, 30 Ianuarie 2013
Parintii semneaza pana la 18 ani. Daca in actul de donatie nu este specificat altceva.
O baza legala se poate? Unde sunt reglementate aceste relatii?
Cu respect.
Depinde cati ani are minorul.
In mod normal, conf. art. 38 noul cod civil, capacitatea de exerciţiu (adica aptitudinea persoanei de a încheia singură acte juridice civile) este deplină începand cu data când persoana devine majoră.
Dar, actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă (a împlinit vârsta de 14 ani) se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă.
De asemenea, pentru motive temeinice, instanţa de tutelă poate recunoaşte minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exerciţiu.
In acest scop, vor fi ascultaţi şi părinţii sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, şi avizul consiliului de familie.
Vedeti art. 40 si 41 Cod civil.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
Marcel Mihalache, Avocat
Codul Familiei
Art. 105
Parintii au dreptul si indatorirea de a administra bunurile copilului lor minor si de a-l reprezenta in actele civile, pana la data cand el implineste virsta de 14 ani.
Dupa implinirea virstei de 14 ani, minorul isi exercita singur drepturile si isi executa tot astfel obligatiile, insa numai cu incuviintarea prealabila a parintilor spre a-l apara impotriva abuzurilor din partea celor de-al treilea.
@nacl, Legea nr. 4/1953 privind Codul familiei a fost abrogata la data intrarii in vigoare a noului cod civil (01.10.2011).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare catre un minor carmenssilva carmenssilva Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. ... (vezi toată discuția)
Membri fondatori minori indian indian Cativa liceeni (15-17 ani) doresc sa infiinteze o asociatie pentru tineret. Cine semneaza actele de infiintare - ei si parintii lor ? Imi trebuie ... (vezi toată discuția)