avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de vanzare catre un minor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de vanzare catre un minor

Vreau sa divortez de sotul meu si, ca nu mai facem partaj am vrea sa trecem casa proprietate comuna in proprietatea fiului nostru minor in varsta de 15 ani. Este posibil?
Cel mai recent răspuns: kyrakyra_65 , utilizator 23:41, 13 Iunie 2014
nu ! trebuie sa aiba minim 18 ani
Am inteles ca este posibil daca se instituie curatela.
eu sunt de parerea ca este posibil dar numai cu dispozitie de la Autoritatea tutelara privind numirea unui curator care va asista vanzarea imobilului catre minor. Adresati-va autoritatii tutelare din cadrul primariei si va va informa cu exactitate.
Vanzarea-cumparare poate fi perfectata , cu incuviintarea instantei de tutela.

Art. 145
Autorizarea instanţei de tutelă
(1) Instanţa de tutelă acordă tutorelui autorizarea numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.
(2) Autorizarea se va da pentru fiecare act în parte, stabilindu-se, când este cazul, condiţiile de încheiere a actului.
(3) În caz de vânzare, autorizarea va arăta dacă vânzarea se va face prin acordul părţilor, prin licitaţie publică sau în alt mod.
(4) În toate cazurile, instanţa de tutelă poate indica tutorelui modul în care se întrebuinţează sumele de bani obţinute.


Noul cod civil reglementeza capacitatea de exercitiu a minorului, astfel:

Art. 41 - Capacitatea de exerciţiu restrânsă

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani are capacitatea de exerciţiu restrânsă.

(2) Actele juridice ale minorului cu capacitate de exerciţiu restrânsă se încheie de către acesta, cu încuviinţarea părinţilor sau, după caz, a tutorelui, iar în cazurile prevăzute de lege, şi cu autorizarea instanţei de tutelă. Încuviinţarea sau autorizarea poate fi dată, cel mai târziu, în momentul încheierii actului.

(3) Cu toate acestea, minorul cu capacitate de exerciţiu restrânsă poate face singur acte de conservare, acte de administrare care nu îl prejudiciază, precum şi acte de dispoziţie de mică valoare, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor.

Art. 146 - Încuviinţarea şi autorizarea actelor minorului care a împlinit vârsta de 14 ani

(1) Minorul care a împlinit vârsta de 14 ani încheie actele juridice cu încuviinţarea scrisă a tutorelui sau, după caz, a curatorului.

(2) Dacă actul pe care minorul care a împlinit vârsta de 14 ani urmează să îl încheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate face decât cu autorizarea instanţei de tutelă şi cu avizul consiliului de familie, va fi necesară atât autorizarea acesteia, cât şi avizul consiliului de familie.

(3) Minorul nu poate să facă donaţii, altele decât darurile obişnuite potrivit stării lui materiale, şi nici să garanteze obligaţia altuia.

(4) Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor alin. (1)-(3) sunt anulabile, dispoziţiile art. 144 alin. (3) fiind aplicabile în mod corespunzător.
Ultima modificare: Marți, 10 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
cat poate dura instituirea curatelei?

Alte discuții în legătură

Cumparare casa pe numele unui minor iulia66 iulia66 buna seara,eu si sotul meu vrem sa cumparam o casa la tara pe numele copilului nostru care are 7 ani.doresc sa stiu daca acest lucru se poate si in ce ... (vezi toată discuția)
Donatie pentru nepoti 51971 51971 Buna ziua. Am 2 nepoti minori carora vreau sa le dau pamantul si casa de la tara.Vreau sa le trec pe numele lor dupa acuma si sa intre in posesia lor cand or ... (vezi toată discuția)
Se poate vinde un imobil unei persoane minore? eu12345 eu12345 buna ziua! va rog frumos, care este raspunsul la intrebarea din titlu? este vorba despre un imobil proprietate 50/50 sot si sotie si de comun acord sotii ... (vezi toată discuția)