avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membri fondatori minori
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membri fondatori minori

Cativa liceeni (15-17 ani) doresc sa infiinteze o asociatie pentru tineret.
Cine semneaza actele de infiintare - ei si parintii lor ?
Imi trebuie certificate fiscale pentru parinti ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: indian , utilizator 14:11, 11 Ianuarie 2009
Ei (minorii) nu semneaza nimic intrucat nu au capacitate de exercitiu deplina!
Te rog sa-mi dai solutia completa. Stiu ca nu au capacitate de exercitiu deplina, dar cu acordul parintilor au posibilitatea de a infiinta aceasta asociatie. Ma intereseaza conditiile de forma (bineinteles si de fond) ale actelor de infiintare. Multumesc mult
Codul Familiei

Art. 105. - Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a administra bunurile copilului lor minor şi de a-l reprezenta în actele civile până la data când el împlineşte vârsta de paisprezece ani.
După împlinirea vârstei de paisprezece ani minorul exercită singur drepturile şi îşi execută tot astfel obligaţiile, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a părinţilor, spre a-l apăra împotriva abuzurilor din partea celui de-al treilea.
Dispoziţiile secţiunii a II-a din prezentul capitol vor fi aplicabile prin asemănare

Sectiunea II

Art. 129. - Tutorele nu poate, în numele minorului, să facă donaţii şi nici să garanteze obligaţia altuia.
Tutorele nu poate, fără prealabila încuviinţare a autorităţii tutelare, să facă valabilă înstrăinarea ori gajarea bunurilor minorului, renunţarea la drepturile patrimoniale ale acestuia, precum şi să încheie orice alte acte care depăşesc dreptul de a administra.
Actele făcute cu încălcarea dispoziţiilor de mai sus sunt anulabile
..
Art. 130. - Autoritatea tutelară va acorda încuviinţarea, numai dacă actul răspunde unei nevoi sau prezintă un folos neîndoielnic pentru minor.
Încuviinţarea se va da pentru fiecare act în parte.
...
Art. 133. - Minorul care a împlinit vârsta de paisprezece ani încheie actele juridice cu încuviinţarea prealabilă a tutorelui, .....
Dacă actul pe care minorul urmează să-l încheie face parte dintre acelea pe care tutorele nu le poate încheia decât cu încuviinţarea autorităţii tutelare, va fi necesară şi prealabilă încuviinţare a acesteia.


Daca dispozitiile sectiunii a II a se aplica prin asemnare, insemna ca si parintii au nevoie de aceeasi incuviintarea a autoritatii tutelare prevazuta in sectiunea a II a pentru tutore.

Conditiile de fond si de forma ale actelor constitutive ale asociatiei sunt cele prev de OUG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. (forma autentica sau atestata de avocat)

Daca nu v-a pierit cheful de asociatie pana aici (chiar nu am analizat niciodata serios problema constituirii unei asocatii de catre minori - si ma tot intreb daca nu mi-a scapat ceva) atunci actele constitutive ar trebui semnate de minori si toate conditiile (certificat fiscal) ar trebui implinite in persona acestora, numai ca ocrotitorii lor legali (parinte/parinti) vor trebui sa semneze alaturi de minori, facandu-se referire si la actul de incuviintare al autoritatii tutelare.

Cam in ...halul urmator: X, cu incuviintarea parintelui sau Y, avand la ranul sau incuviintarea autoritatii tutelare data prin ....

Nu vor minorii sa asteapte sa mai creasca un pic?
Ultima modificare: Duminică, 11 Ianuarie 2009
romascanu, moderator
Da. Multumesc mult.
Cheful lor de a infiinta aceasta aociatie nu poate sa dispara asa usor.... sunt niste adolescenti entuziasti, care vor sa faca ceva frumos. II inteleg, insa nu prea stiu cum sa-i ajut. Este o idee buna sa ma adresez si autoritatii tutelare.
Sa solicit si caziere fiscale pe numele lor ?
Daca iti mai vine vreo idee.... raman dator.... ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La un act vanzare-cump.imobiliar, poate sa fie cumparator un tanar de 17 ani ? valgovid valgovid Urmeaza sa incheiem un C.V.C. a unui teren itravilan, intrebarea este cea din titlu. Am dori ca fiul nostru, ce are acum varsta de 17 ani sa fie trecut in ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat / proprietar minor trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Va rog ajutor in urmatoarea speta. Un copil primeste prin act de donatie un bun imobil. Acel imobil poate fi inchiriat sau dat cu titlu gratuit ... (vezi toată discuția)
Avere minor de 10 ani ContSters163072 ContSters163072 ca reprezentant legal, mama a unui minor din afara casatoriei, am nevoie de incuviintarea autoritatii tutelare pt acte de dispozitie pt averea mostenita de la ... (vezi toată discuția)