avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 314 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act de vanzare cumparare cu drept de abitatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act de vanzare cumparare cu drept de abitatie

avem act de vanzare cumparare asupra casei mamei mele cu clauza urmatoare:transmiterea proprietatii cu toate atributiile sale si predarea bunului imobil cumparatorilor..... impreuna cu tot ce este necesar pentru exercitarea posesieise face azi,data autentificarii contractului cu precizarea ca dreptul de a locui in acest imobil il vor exercita cu mine ,vanzatoarea... intrucat inteleg dreptulde abitatie asupra imobilului pana la incetarea din viata . Ce obligatii ne revin si daca actul poate fi contestat de fratii mei.
Dreptul de abitatie ( jus abutendi ) este un drept real principal, derivat , care confera titularului sau dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ) asupra unui bun .

Dreptul de dispozitie ( notiune ce cuprinde dreptul de dispozitie materiala si juridican ) apartine nudului proprietar , persoanei care a transmis anumite atribute din dreptul de proprietate, catre o terta persoana, prin acest dezmembamant.

Dumneavoastra aveti obligatia de a nu aduce atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de abitatie, pana la momentul stingerii acestuia, prin decesul titularilor sai.

Dreptul de abitatie are ca obiect o locuinta, asadar, reparatiile mari, capitale, cad in sarcina dumneavoastra.


Actul perfectat poate fi desfiintat, in situatia in care mostenitorii rezervatari ( parintii, sotul supravietuitor si descendentii ) se adreseaza instantei de judecata, in vederea intregirii rezervei succesorale, motivand ca actul de vanzare -cumparare cu drept de abitatie viagera este , de fapt, un act de donatie deghizata .( avand in vedere faptul ca pretul este de esenta contractului de vanzare-cumparare, acesta trebuie sa fie platit, cu intentia de a dobandi dreptul de proprietate ).


Ultima modificare: Miercuri, 6 Februarie 2013
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)