avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera

Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera

-am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul proprietar, apoi eu noul proprietar la vanzare am cerut si includerea unei clauze de habitatie viagera pentru o ruda a mea de gradul unu, care a semnat la notar si locuieste efectiv acum cu mine in acest apartament,
-intrebare :
- in cazul mortii mele fiul meu mosteneste apartamentul ?
-sau doar la moartea rudei mele care nu are copii, eu fiind cea mai apropiata ruda?
-sau fiul meu mosteneste dupa doar moartea amandorura ?
Cel mai recent răspuns: liliana.suciu , utilizator 13:51, 28 Decembrie 2015
fiul va mosteni casa dupa moartea dvs., insa va respecta dreptul de abitatie viagera pt ruda dvs.
-actualul apartam. are 2 camere , habitatia viagera este asupra "intregului apartament"conf. contract de vanz.-cump.
INTREBARE:
-era mai bine, ca in cazul mortii mele, sa specific habitatia viagera "doar pt.1 camera", pt ca fiul meu sa vanda apartam.de 2 camere si sa ofere habitatie viagera pt o camera/garsoniera ?
- sau legea nu are asemenea modificari de habitatie ?
- sau sa pot trece in contract , dar de la inceputul stipularii habitatiei viagere?
fiul dvs poate vinde toata casa dupa ce nu veti mai fi ca doar va fi proprietar, insa sarcina abitatiei se transmite, oricine va cumpara ap, trebuie sa va tina ruda in ap.
Daca ati constituit drept de abitatie asupra intregului ap, nu va mai puteti razgandi sa ii dati pe o camera sau deloc, doar cel care sta ar putea da declaratie ca renunta la dreptul sau.
Stiti ce e si mai frumos ? Ca ruda careia i-ati constituit acest drept poate obtine in instanta evacuarea dvs, asa ca si dvs si fiul dvs puteti sta pe afara pana aceasta ruda decedeaza.

Dreptul de abitatie ( jus abutendi ) este un drept real principal, derivat , care confera titularului sau dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ) asupra unui bun .

Dreptul de dispozitie ( notiune ce cuprinde dreptul de dispozitie materiala si juridica ) apartine nudului proprietar , persoanei care a transmis anumite atribute din dreptul de proprietate, catre o terta persoana, prin acest dezmembamant.

Tertii au obligatia de a nu aduce atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de abitatie, pana la momentul stingerii acestuia, prin decesul titularilor sai.



Uzul şi abitaţia
Art. 750

Dreptul de abitaţie

Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.




Succes.




multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera dragaeugen dragaeugen in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare cu drept de abitatie anisoarasimona anisoarasimona avem act de vanzare cumparare asupra casei mamei mele cu clauza urmatoare:transmiterea proprietatii cu toate atributiile sale si predarea bunului imobil ... (vezi toată discuția)