avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Desfacerea unui contract de vanzare cumparare cu habitatie viagera

in anul 2014 mi-am vandut apartamentul proprietate personala,cumparat inainte de a ma casatori,fiind in divort cu sotia ,am cumparat cu banii obtinuti un alt apartament pe numele fiicei mele dintr-o casatorie anterioara.Actul a fost facut de vanzare cumparare cu drept de habitatie viagera pe restul vietii.Dupa incheierea actului fiica mea nu a m-ai vrut sa ma primeasca in casa ,mi-a zis ca eu nu m-ai am nici o casa.Acum va intreb respectuos cum as putea sa stric acest act si sa-mi intru in drepturile mele de propietar.Mentionez ca am toate actele din care rezulta ca mi-am vandut apartamentul iar la cateva zile am cumparat acest apartament. Va multumesc mult.
Este hazardat a ne pronunta fara cunoasterea clauzelor contractual asumate
Teoretic rezilierea contractului de vanzare cumparare cu clauza de habilitatie viajera se poate solicita in cazul in care se poate proba ca partea nu a respectat obligatiile contractual asumate
fiica mea a instituit o clauza de abitatie viagera in favoarea mea asupra intregului imobil pe tot restul vietii mele, fara plata vreunei chirii. Acum i-mi spune ca eu nu m-ai am nici o casa ,caci casa acum e pe numele ei iar eu sa stau in alta parte .....
Specific ca in fata notarului eu am dat banii mei vanzatorului.As vrea sa stiu daca in instanta am vreo sansa sa-mi recapat dreptul meu de propietar.
Dreptul de abitatie ( jus abutendi ) este un drept real principal, derivat , care confera titularului sau dreptul de posesie ( jus possidendi ) si de folosinta ( jus fruendi ) asupra unui bun .

Dreptul de dispozitie ( notiune ce cuprinde dreptul de dispozitie materiala si juridica ) apartine nudului proprietar , persoanei care a transmis anumite atribute din dreptul de proprietate, catre o terta persoana, prin acest dezmembamant.

Tertii au obligatia de a nu aduce atingere exercitiului liber si neingradit al dreptului de abitatie, pana la momentul stingerii acestuia, prin decesul titularilor sai.



Uzul şi abitaţia
Art. 750

Dreptul de abitaţie

Titularul dreptului de abitaţie are dreptul de a locui în locuinţa nudului proprietar împreună cu soţul şi copiii săi, chiar dacă nu a fost căsătorit sau nu avea copii la data la care s-a constituit abitaţia, precum şi cu părinţii ori alte persoane aflate în întreţinere.

Se poate dispune evacuarea fiicei dumneavoastra, daca locuieste efectiv in imobil.



Succes.



Va multumesc mult pentru raspunsul dat si incurajarea primita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera liliana.suciu liliana.suciu Subiect: Contract de vanzare cumparare apartament cu clauza abitatie viagera -am contract de vanzare cumparare apartament , cumparat de la fostul ... (vezi toată discuția)
Stabilirea domiciliului ginajaneta ginajaneta buna ziua.Am fost la politie pentru a-mi schimba C.I.expirata,si m-am lovit de o problema.Eu si sotul meu suntem proprietarii unui imobil pe care l-am cumparat ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare cu drept de abitatie anisoarasimona anisoarasimona avem act de vanzare cumparare asupra casei mamei mele cu clauza urmatoare:transmiterea proprietatii cu toate atributiile sale si predarea bunului imobil ... (vezi toată discuția)