avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 195 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Adeverinta vechime in munca
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Adeverinta vechime in munca

Sunt jurist la un cabinet de practica in insolventa si am urmatoarea problema:
Am (cabinetul) primit o cerere de chemare in judecata pentru despagubiri morale, bazata, in drept, pe art. 7, alin (1) din Legea 544 privind liberul acces al informatiilor de interes public.
In fapt, reclamantul ne-a trimis 3 adrese, solicitand o adeverinta care sa ateste vechimea in munca la o societate care a fost deja radiata de noi, solicitari la care nu am raspuns. Arhivele Nationale ne-au refuzat inscrierea acestor documente din cauza lipsei de spatiu de arhivare.


1) In calitate de lichidator, mai avem obligatia legala de a raspunde acestor adrese, in cazul in care toate au avut loc dupa radierea societatii, in conditiile in care ne aflam sub prevederile art. 136 din Legea 85/2006 privind procedura insolventei?
2) Art. 7, alin (1) din legea 544/2001 se refera in mod explicit la obligatia "autoritatile in institutile publice" ori cabinetul de practica in insolventa nu este o institutie publica.
3) Care ar fi hotararea instantei?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: gruianul , utilizator 17:35, 26 Februarie 2013
Conform legilor in vigoare, in calitate de lichidator, trebuia sa va ocupati de arhivarea in mod corespunzator a documentelor create de-a lungul timpului de unitatea pe care ati lichidat-o. In consecinta, trebuia sa-i eliberati adeverinta persoanei care a solicitat acest lucru.

Daca Arhivele Nationale v-au raspuns ca nu pot prelua documentele unitatii lichidate din lipsa de spatiu trebuia sa va adresati instantei de judecata sau sa gasiti o firma de arhivare privata.


Va multumesc pentru raspuns, insa art. 136 din Legea 85/2006 stipuleaza ca "prin închiderea procedurii, judecatorul-sindic, administratorul/lichidatorul si toate persoanele
care i-au asistat sunt descarcati de orice îndatoriri sau responsabilitati cu privire la procedura, debitor si averea lui, creditori, titulari de garantii, actionari sau asociati"
Citati din Legea 85/2006 doar ceea ce va convine dv. momentan.

Se aplică prevederile art. 136 din Legea 85/2006 în cazul în care s-au respectat şi celellate articole din această lege, respectiv:
Art. 113. - (1) Vor fi puse sub sigilii: magazinele, magaziile, depozitele, birourile, corespondenta comerciala, arhiva, dispozitivele de stocare si prelucrare a informatiei, contractele, marfurile si orice alte bunuri mobile apartinând averii debitorului. (6) În timpul actiunii de sigilare, lichidatorul va lua masurile necesare pentru conservarea bunurilor. (2) Lichidatorul, pe masura desfasurarii inventarierii, ia în posesie bunurile, devenind depozitarul lor judiciar.


În aceste condiţii, arhivei i se aplica prevederile Legii 16/1996 în care se stipulează la art. 18^1 astfel:
Creatorii si/sau detinatorii de documente, persoane juridice, care isi schimba regimul de proprietate sau isi modifica obiectul de activitate, precum si noii detinatori care preiau patrimoniul au obligatia sa dispuna masuri pentru pastrarea, conservarea si evidenta arhivei, in conditiile prevazute de lege.


Cum poate fi declarată închisă procedura de faliment dacă nu s-au respectat în totalitate prevederile legislaţiei în vigoare? :))

PS
Totusi cred ca in speta dv. invocarea prevederilor Legii 544/2001 e neîntemeiata.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Februarie 2013
gruianul, utilizator
Legea nr.544/2001 nu este aplicabila sectorului privat ... obligatia lichidatorului de a elibera o adeverinta care sa ateste vechimea in munca subzista in baza prevederilor art.8 alin.3 din HG nr.500/2011 coroborat cu art 34 alin.5 C.mun. si cu prevederile Legii nr.85/2006 ...
Pe ce baza legala poate un lichidator sa refuze sa-i elibereze adeverinta de vechime in munca unei persoane indreptatite?
Mai degraba fondul problemei ar fi că lichidatorul s-a "dispensat" de arhivă prin nerespectarea prevederilor legale in vigoare...

Alte discuții în legătură

Adeverință vechime pentru pensie magdalena1957 magdalena1957 ITM nu îmi găsește statele de plată de la o firma S.A. radiată in 2002 pt adeverința de vechime la pensie,eu am ordine de plată originale care dovedesc ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. ... Cameli58 Cameli58 Buna ziua,am o problema in obtinerea adeverintei de vechime pt. pensie de la IJTL,am fost pe Str Industriala unde ar trebui sa fie arhiva,de acolo au spus ca ... (vezi toată discuția)
Dovada vechime TuguiDaniela TuguiDaniela Buna ziua,va rog sa-mi spuneti si mie, daca puteti,cum se poate lua de la o firma radiata dovada de vechime si de grupa.Va multumesc. (vezi toată discuția)