avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada minima de cotizare pentru pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada minima de cotizare pentru pensionare

Buna ziua,

As avea doua intrebari:

1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)?

2) care este cuantumul minim (pensia minima) pe care un contribuabil il poate primi dupa pensionare, avand in vedere ca a fost angajat legal o perioada minima de cotizare?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:11, 12 Iunie 2013
Art. 53 din Legea nr.263/2010 prevede :
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

OUG nr.9/2009 privind pensia socială minimă garantată :
Cuantumul indemnizaţiei sociale pentru pensionari stabilit pentru anul 2013 este de 350 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legislatie - pensie minima Mia_Zaher Mia_Zaher pentru a lua o pensie minima de cati ani de munca ai nevoie in italia? (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)
Stagiul minim de cotizare pentru pensie ACj ACj buna ziua, sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)