avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... contributie pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

contributie pensie

Am 51 de ani si 31 ani vechime in munca (efectiva). Sunt pensionar gradul III ( cu drept de munca la 4 ore) si nu gasesc un asemenea post.As vrea sa platesc personal cas pana ideplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta. Cati ani ar trebui ca platesc aceasta contributie si in ce cuantum? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters233678 , utilizator 08:22, 9 Februarie 2013
Pentru asigurarea in baza unui contract de asigurare, nu puteti plati o suma mai mica.
Potrivit art. 36 din Legea nr. 263/2010: ,, Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru asiguratii prevazuti la art. 6 alin. (1) pct. IV si alin. (2) o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, dar nu mai putin decat suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si nici mai mult de 5 ori valoarea acestuia.”
In schimb, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale datorate de angajator este prevazuta in Legea nr. 571/2003, iar aceasta contributie platita de angajator depinde de veniturile realizate de dvs.
Asa cum vi s-a spus, nu se justifica sa faceti un contract de asigurare sociala.
Atunci cand veti iesi la pensie la limita de varsta, pentru perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate, se va calcula un punctaj lunar, iar la determinarea acestui punctaj lunar se va utiliza cuantumul pensiei de invaliditate.

Ultima modificare: Vineri, 8 Februarie 2013
ContSters233678, utilizator
Citind primul dvs. mesaj, trebuie sa fac niste completari la raspunsul de mai sus.

Legea nr. 263/2010:

Art. 52
Pensia pentru limita de varsta se cuvine persoanelor care indeplinesc, cumulativ, la data pensionarii, conditiile privind varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare sau in specialitate, dupa caz, prevazute de prezenta lege.

Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

Pentru ca ati realizat deja stagiul minim de cotizare de 15 ani, atunci cand veti implini varsta standard de pensionare de 65 ani, pensia de invaliditate va deveni pensie pentru limita de varsta.
Daca va hotarati sa incheiati totusi un contract de asigurare sociala si doriti sa-l platiti pana la indeplinirea conditiile de pensionare la limita de varsta, inseamna ca veti plati pana la varsta de 65 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stagiul minim de cotizare pentru pensie ACj ACj buna ziua, sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie limita de varsta adimicu adimicu Buna sara, Am si eu o curiozitate: la ce varsta ar trebui sa ma pensionez pt. limita de varsta, avand in vedere ca sunt nascuta in luna ianuarie, anul 1969, ... (vezi toată discuția)
Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)