avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiul minim de cotizare pentru pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiul minim de cotizare pentru pensie

buna ziua,
sunt nascuta in 1972, am , 43 ani, si am pana in prezent 11 ani vechime in munca, care este vechimea minima pentru a beneficia de pensie,
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:32, 20 Martie 2015
Stagiul minim de cotizare pentru a iesi la pensie este de 15 ani.
varsta standard de pensie este de 63 de ani la femei si 65 la barbati.Stagiul minim atat la barbati cat si la femei este de 15 ani
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 53
(1) Varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei. Atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

(2) Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

(3) Stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Atingerea acestui stagiu se realizeaza prin cresterea stagiului complet de cotizare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.

multumesc,

am incetat activitatea , ca angajat cu CM, prin demisie, in sept, 2009, ( de atunci, am ramas acasa cu sarcina si cresterea copilului), De atunci si pana in prezent am calitatea de coasigurat prin sotul meu asigurat,
acest statut de coasigurat priveste numai CASS, . ce pot face pentru cas - pensie , pentru a-mi merge anii de munca pentru pensionare? este posibila o asigurare in acest sens?


multumesc
1. Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.

2. - Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 26,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 845 lei, iar nivelul maxim de 12.075 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 845 lei veti plati 222 lei lunar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada minima de cotizare pentru pensionare rl_lucian rl_lucian Buna ziua, As avea doua intrebari: 1) pentru a putea primi o pensie care este perioada minima de cotizare in sistem (numarul de ani munciti legal)? 2) ... (vezi toată discuția)
Legislatie - pensie minima Mia_Zaher Mia_Zaher pentru a lua o pensie minima de cati ani de munca ai nevoie in italia? (vezi toată discuția)
Pensie urtimudo urtimudo Buna seara As vrea sa stiu daca m-am nascut in octombrie 1955 ,am facut facultatea 5 ani ,armata 9 luni ,lucrez din septembrie 1981 , cand ma pot pensiona . (vezi toată discuția)