avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... in somaj AJOFM plateste contributia la pensie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

in somaj AJOFM plateste contributia la pensie?

O ruda a fost in somaj pe durata a 9 luni in anii 2000- 2001.
Pe durata somajului se acumuleaza vechime in munca, dar AJOFM urile platesc si contributia la pensii?
Daca persoana nu a lucrat niciodata, din cauza de boala pe unul dintre cele 3 diagnostice ( cancer/ sida/ schizofrenie) la care se face pensionarea de invaliditate , in ce conditii se poate pensiona pentru invaliditate?
Daca nu a lucrat niciodata pana la 35 de ani, nici nu a platit personal contributia la pensie. S- a sperat intr- o ameliorare care sa- i permita sa lucreze, dar se pare ca nu se va intampla asa ceva.
Multumiri penru raspuns.

completez cu urmatoarele: expertul comisiei medicale de pe langa casa de pensii a facut incadrare in grad de handicap III.

La prezentarea dosarului la casa de pensii nu a fost acceptat dosarul pe motiv ca: nu exista contributie la fondul de pensii. Sfatul lor a fost sa se intrebe la AJOFM daca pe durata somajului s- a platit contributia la pensii si daca nu, sa se faca un contract cu casa de pensii si sa se plateasca un minim de o luna, dupa care sa se depuna dosarul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Perioada de somaj indemnizat este stagiu de cotizare la pensie, plata contributiei facandu-se de catre Agentia de Somaj.

2. Cei de la Casa de Pensii ar trebui sa stie treaba asta.
Multumiri.

N- ar fi unica data cand la casa de pensii se cere adeverinta referitoare la evidentele dansilor...
Solutia cred ca este sa se remita dosarul prin posta si sa dea casa de pensii un raspuns in scris, care trebuie sa fie legal, nu mai poate fi la bunul plac al functionarului de la ghiseu.
Am impresia ca au instructiuni verbale sa accepte cat mai putine dosare de acest fel. Sau poate gresesc si pur si simplu a fost ghinionul sa se prezinte dosarul unei functionare plictisite.
Daca spuneti ca a fost in somaj 9 luni, inseamna ca anterior intrarii in somaj, are vechime in munca.....
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Somajul a fost dupa abslovirea liceului. Nu a lucrat niciodata.
S- a depus pana la urma dosarul de pensie direct la ghiseu la casa de pensii; acelasi dosar care nu a fost initial acceptat, a fost acceptat. La ghiseu era o alta functionara decat initial. La doua luni de la data depunerii, casa de pensii a cerut prin scrisoare titularului de dosar de pensie, o adeverinta de la AJOFM privind perioada de somaj, desi la dosar exista o copie a carnetului de somaj si o adeverinta a AJOFM ca in data de XX a incetat ajutorul de somaj de 9 luni.
A fost dusa adeverinta solicitata, in care scria, bineinteles acelasi lucru ca in carnetul de somaj.

In prezent a fost primita decizia de pensie, cu total drepturi 249 lei, pentru o vechime de 8 luni si 26 de zile, valoare punct de pensie: 762.1, punctaj mediu realizat: 0.32625, numar total de puncte realizate: 10.77231, indice de corectie: 1.06.

Intrebare 1) Daca in documentele de la AJOFM se scrie ca vechimea este de 9 luni, e corect ca s- au luat in considerare 8 luni si 26 de zile?

Intrebare 2) Drepturile stabilite nu trebuie sa fie la o limita minima de 350 lei ( venit minim garantat) ?

Multumesc pentru raspuns.

Mai am o intrebare: intrucat persoana pensionata pentru invaliditate nu poate lucra, cum si- ar putea asigura totusi o crestere a pensiei? Rudele ar vrea deci s- o ajute sa- si mareasca aceasta pensie. Ce presupune concret incheierea unui contract cu casa de pensii pentru a- si mari contributia la fondul de pensii?
Multumiri pentru raspuns.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Mai 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Elev, major (peste 18 ani), grad de handicap, pensie de invaliditate sery107 sery107 buna ziua. sunt mama unui elev in clasa a XIIa care este incadrat in grad de handicap MEDIU in cuantum de 33.5 ron lunar, fara venit (nu lucreaza). poate ... (vezi toată discuția)
Transfer ani cotizatie pensie intre soti?! anastancu anastancu Buna ziua, Imi puteti spune daca exista posibilitatea transferului de ani vechime/ani cotizatie intre soti pentru obtinerea stagiului minim de cotizatie ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Mari62 Mari62 Buna ziua. Am lucrat 10 ani in Romania legal, si aproape 11 ani in Italia fara contract de miunca. Sunt foarte bolnava, si as vrea sa stiu ce pensie voi putea ... (vezi toată discuția)