avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare contract de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare contract de munca

Buna ziua,
imi puteti spune va rog daca este posibila modificarea contractului de munca din unul pe perioada nedeterminata cu unul pe perioada determinata de 1 luna? si dupa terminarea acelei luni se poate primi somaj?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 13 Februarie 2013
1. Desi e cam nefireasca, aceasta modificare a CIM nu este totusi interzisa de Codul muncii.

2. La incetarea de drept a CIM pe perioada determinata puteti beneficia de indemnizatie de somaj.
Teoretic se poate face o astfel de modificare , insa practic nu ... La incetarea c.i.m. pe perioada determinata ca urmare a expirarii duratei pentru care a fost incheiat puteti beneficia de indemnizatie de somaj,cu conditia sa indepliniti si celelalte conditii prevazute de lege.

Nu se poate.. Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi incheiat numai in cazurile stabilite la art. 81 din Codul muncii, iar in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata nedeterminata salariatii isi desfasoara munca cu caracter permanent. Din acest punct de vedere un CIM incheiat pe durata nedeterminata nu poate fi modificat intr-un CIM pe durata determinata.
Din pacate, Codul Muncii nu prevede o astfel de interdictie ... modificarea unui c.i.m. nu se face in baza articolului invocat de dvs - care reglementeaza demisia - si in baza art.41 C.mun.
???
Art. 81

Contractul individual de munca poate fi încheiat pentru o durata determinata numai în urmatoarele cazuri:

a) înlocuirea unui salariat în cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei în care acel salariat participa la greva;

b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;

b) cresterea si/sau modificarea temporara a structurii activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) în situatia în care este încheiat în temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

d1) angajarea unei persoane care, în termen de 5 ani de la data angajarii, îndeplineste conditiile de pensionare pentru limita de vârsta;

d2) ocuparea unei functii eligibile în cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

d3) angajarea pensionarilor care, în conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

e) în alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, în conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca încheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.

e) în alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte sau programe.

Alte discuții în legătură

Diferenta intre contractul de angajare perioada determinata si nedeterminata cipigavo cipigavo am inteles cum sta traba si am fost pus in situatia de a intrerupe somajul cu un contract pe perioada determinata, actualmente mai am doua luni de somaj clar ... (vezi toată discuția)
Contract de munca durata determinata vasile13 vasile13 Am fost in somaj 6 luni de zile(am dreptul la un an avand peste 20 de ani vechime) si pentru ca m-am angajat pe litoral cu contract de munca, patronul mi-a ... (vezi toată discuția)
Contractul de munca pe perioada determinata criistiina criistiina In urma cu 3 am incheiat un contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile cu 30 de zile proba, dupa cele 3 luni m-au anuntat ca nu-mi mai reinoiesc ... (vezi toată discuția)