avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contractul de munca pe perioada determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contractul de munca pe perioada determinata

In urma cu 3 am incheiat un contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile cu 30 de zile proba, dupa cele 3 luni m-au anuntat ca nu-mi mai reinoiesc contractul motivul fiind neadaptarea, nu mi se pare logic, nu ar fi trebuit sa fiu anuntata dupa cele 30 de zile? Firma mai are voie sa mai angajeze pe altcineva daca mie nu imi reinoiesc contractul?
Am dreptul la somaj?
Cel mai recent răspuns: Raluca Maria Haisiuc , Consilier juridic 14:02, 29 Martie 2010
Este dreptul firmei sa nu mai reinnoiasca un CIM determinat. In general, perioada de proba de 1 luna este insuficienta pentru a putea "vedea" un salariat.

Da, firma are voie sa angajeze pe altcineva in locul dvs.

Da, aveti dreptul la somaj, cu conditia sa aveti minim 12 luni lucrate.
Perioada de proba – reprezinta o modalitate de verificare a aptitudinilor profesionale.Salariatii care se gasesc in perioada de proba au aceleasi drepturi si obligatii ca ceilalti salariati, cu o singura si importanta exceptie :pot fi concediati fara epuizarea procedurii prevazute de lege la desfacerea contractului de munca si fara preaviz. La incadrarea salariatului se poate stabili o singura perioada de proba.- parerea mea este ca perioada de proba care a fost trecuta pe contractul dumneavoastra de munca este prea mare.Durata perioadei de proba se negociaza de parti, la incheierea contractului individual de munca, in limitele legale:
Durata maxima a
perioadei de proba
Durata contractului Categoria de personal
de munca

30 de zile calendaristice Nedeterminata Functii de executie
90 de zile calendaristice Nedeterminata Functii de conducere
45 de zile calendaristice Nedeterminata Persoane cu handicap
5 zile calendaristice Nedeterminata Muncitori necalificati
6 luni Nedeterminata Absolventi ai unor institutii de
invatamant, aflati la debutul lor in
profesie
5 zile lucratoare Determinata, mai mica de 3 luni
15 zile lucratoare Determinata, intre 3 si 6 luni
30 de zile lucratoare Determinata mai mare de 6 luni
45 de zile lucratoare Determinata , mai mare de 6 luni
2 zile lucratoare Contract de munca temporara mai mic sau egal cu o luna
3 zile lucratoare Contract de munca temporara intre o luna si 2 luni
5 zile lucratoare Contract de munca temporara mai mare de 2 luni
Potrivit Codului Muncii , concedierea unui salariat care se afla in perioada de proba era la fel de anevoioasa ca a oricarui salariat, cu singura exceptie a termenului de preaviz.Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2005 a adaugat un nou alineat la art. 31, prevazand ca : " pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta, printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti".
Nu am avut o functie de conducere. 30 de zile mi se par suficient de mult pentru ati da seama daca un om e potrivit pentru jobul respectiv sau nu, consider ca ar fi trebuit sa ma anunte dupa o luna de zile ca nu am potrivesc, nu dupa 3.
In momentul in care s-a incheiat contractul de munca la rubrica "DURATA CONTRACTULUI" vi s-a trecut : perioada determinata de 3 luni, pe perioada cuprinsa intre data ___________ si data___________ conform art. 81 lit. ???.
Daca puteti sa ne spuneti cu ce litera a-ti fost incadrata ?
Art. 81 din Codul Muncii da posibilitatea angajatorului sa incheie contracte individuale de munca pe durata determinata doar in anumite conditii :
Art. 81. - Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:

a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;

b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;

c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;

d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;

”d1 ) angajarea unei persoane aflate in cautarea unui loc de munca care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta (Legea nr. 371/2005);

d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;

d3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;

e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale, ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.″ (O.U.G. nr. 65/2005)

Verificati ce scrie pe contractul dumneavoastra de munca
1. Cand ati semnat CIM pe durata determinata stiati sigur ca acesta inceteaza dupa 3 luni.
2. La expirarea duratei pentru care a fost incheiat CIM angajatorul nu are obligatia sa va anunte ca nu va prelungeste acest contract si nici sa motiveze aceasta.

Alte discuții în legătură

Perioada de proba Adryann22 Adryann22 Buna ziua, Doresc sa stiu ce inseamna perioada de proba intr un CIM adica perioada determinata de 90 de zile adica 3 luni nu este perioada de proba? De ce ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba - cu plata? conpama conpama Pentru o perioada de proba, o zi, o saptamana, o luna.... o perioada stabilita....angajatul, sau persoana care o presteaza in favoarea angajatorului, este ... (vezi toată discuția)
Contract de munca durata determinata vasile13 vasile13 Am fost in somaj 6 luni de zile(am dreptul la un an avand peste 20 de ani vechime) si pentru ca m-am angajat pe litoral cu contract de munca, patronul mi-a ... (vezi toată discuția)