avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de munca durata determinata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de munca durata determinata

Am fost in somaj 6 luni de zile(am dreptul la un an avand peste 20 de ani vechime) si pentru ca m-am angajat pe litoral cu contract de munca, patronul mi-a facut contract de munca pe durata determinata (6 luni) dupa care zice el o sa-mi continui somajul. De ce nu mi-a facut contract de munca pe durata nedeterminata si dupa 6 luni cand se incheie sezonul pe litoral sa ma bage in somaj? Exista vreo lege,act normativ pe care-l pot consulta ? Multumesc de raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:18, 30 Iunie 2009
Patronul dvs. are dreptate:

(Codul muncii)
- "Articolul 80 -
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie. (...)
"

- "Articolul 81 -
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
d1) angajarea unei persoane care, in termen de 5 ani de la data angajarii, indeplineste conditiile de pensionare pentru limita de varsta;
d2) ocuparea unei functii eligibile in cadrul organizatiilor sindicale, patronale sau al organizatiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
d3) angajarea pensionarilor care, in conditiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale ori pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, programe, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel national si/sau la nivel de ramura.*
"

- "Articolul 82 -
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 24 de luni.
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
"
este mai complicat pe durata nedeterminata....daca este munca de sezon determinat......alte formalitati pentru nedeterminat.....
M-am angajat la o firma cu contract determinat pe 1 luna...in contractul meu scrie ca preimesc salariu pe data de 15 si 30 ale lunii, si am inceput munca pe 3, adica la inceputul lunii. Si intrebarea este , are voie sa ma plateasca pe 30 cu avansul si pe 15 luna viitoare cu lichidare chiar daca eu nu imi mai prelungesc contractu?Cu toate ca mi-a zis ca ma plateste pe 15 si 30 ale lunii curente.Nu mi se pare corect, am cautat in codul muncii dar nu am gasit ceva f explicativ asa ca sper sa ma lamuri Dvs.
plata salariului de face DUPA ce prestezi munca. deci in 30 dec esti platit pentru primele 15 zile din dec, iar pe 15 ian, pt restul din luna decembrie.
daca vii in cursul lunii, primesti banii tooocmai pe 15 luna urmatoare.
Buna seara!
Sunt in somaj de 6 luni de zile .Am gasit un nou loc de munca dar mi-sa spus ca mi-se va face contract de munca pe durata determinta (de proba) . Intrebarea mea este urmatoarea : pe durata contractului de munca determinat pot suspenda somajul urmand ca daca din varii motive (ale angajatorului sau a mea) nu continui activitatea la noul loc de munca imi pot relua somajul in continuare sau il pierd ?
Ce pot sa fac sa nu pierd somajul in caz ca nu imi pot continua activitate dupca cele trei luni de proba cu CM pe durata determinata ?
Multumesc anticipat,

Alte discuții în legătură

Contractul de munca pe perioada determinata criistiina criistiina In urma cu 3 am incheiat un contract de munca pe o perioada de 3 luni de zile cu 30 de zile proba, dupa cele 3 luni m-au anuntat ca nu-mi mai reinoiesc ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca Stanciut Stanciut Am avut CIM determinat semnat pe o perioada de 6 luni,astazi CIM-ul mi-a fost prelungit cu inca un an si tot pe perioada determinata.Vreau sa stiu daca este ... (vezi toată discuția)
Somaj si cim pe durata determinata ContSters324288 ContSters324288 La jumatatea lunii iunie 2014 am intrat in somaj pentru 12 luni. 1. Doresc sa stiu daca ma angajez cu CIM pe durata de 12 luni ... la finalul contractului ... (vezi toată discuția)