avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire la notar dupa deces
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire la notar dupa deces

Buna ziua. Din 1987 am locuit cu chirie intr-o casa in Bucuresti. Din 2000 m-am inteles verbal cu proprietara (fiind foarte invarsta) sa am grija de casa fara sa mai platesc chirie. Acum 4 ani s-a mutat in aceasta casa si am avut grija de ea, pana anul trecut cand a murit. Tot anul trecut mi-a zis sa ma interesez ce trebuie sa faca ea sa-mi lase mie casa. Am ajung cu ea in cele din urma la IML la o expertiza psihiatrica deoarece avea 89 ani. Cei de acolo nu au gasit-o intr-o baza de date ca suferind de afectiuni psihice... deci era apta pt a face un act la notar. Cand a murit, am gasit cateva testamente (unul din 1991, altul din 2007) in care preciza ca imi lasa mie toate bunurile mobile si imobile. Aceasta are o singura ruda un nepot ( fiul surorii ei decedate). Nu are parinti in viata, copii nu a avut, sotul a decedat in 1960, sot ce i-a lasat ca mostenire aceasta casa. Am mers la notar sa fac actele de mostenitor. Acel testament fiind scris de mana, a trebuit supus unei expertize grafologice autorizate in baza altor inscrisuri oficiale. Totul a fost ok pana acum cand nepotul se intereseaza de aceasta casa. Ce drept are el asupra acesteia? Precizez ca am si o inregistrare video-audio prin care batranica imi zice ca nu vrea sa-i lase nimic pt ca a dat-o afara din casa si ca eu am avut grija de ea ( am inregistrat-o fara sa stie). Astept un raspuns cat mai urgent. Multumesc! O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: roberto9 , utilizator 15:48, 17 Februarie 2013
Daca testamentul s a dovedit a fi valabil dupa verificarea de scripte si nepotul batranei nu a facut acceptarea mostenirii in termenul de optiune succesorala , nu mai aveti de ce va teme ca va ataca testamentul, ca fiind nevalabil si nici certificatul de mostenitor daca vi s a eliberat.
Aveti idee care este termenul de optiune succesorala? actele au fost facute la 1-2 luni dupa decesul batranei. Multumesc!
Depinde cand a avut loc decesul! Pe VCC 6 luni, pe NCC 1 an. nCC se aplica mosteniri or deschise dupa 1 oct. 2011, mostenirile se deschid prin moarte.
decesul a avut loc in luna a-9a 2012. actele la notar au fost depuse in octombrie. Sa inteleg ca ar avea dreptul la casa sau la cota parte din ea? Va rog sa ma lamuriti. Multumesc!
Eu v am spus Clar ......daca ati facut verificarea de scripte....Putin probabil.... Esre insa posibil sa faca declaratia de acceptare si sa va cheme in instanta invocand ca testamentul este fals...alte expertize, martori,,,,etc......daca va anuleaza testamentul are dreptul la toata Casa daca nu mai sunt mostenitori legali, el culegand toata mostenirea.....daca nu va anuleaza testamentul nu culege nimic......nu este mostenitor rezervatar....nu poate cere reductiunea acestuia.

Alte discuții în legătură

Drepturile asupra unui testament in care sunt implicati si alti membrii ai familiei ContSters215993 ContSters215993 Problema mea este urmatoarea: am grija de o batranica a carui sot a murit in urma cu 15 ani. Aceasta doreste ca dupa moartea dumneaei apartamentul sa-mi revina ... (vezi toată discuția)
Nu sunt lămurit cu o problema cînd se dezbate moștenirea legile ... Magie1 Magie1 Nu sint lămurit cu o problema cînd se dezbate moștenirea legile se schimba la noi notarul verifica online pe sistem pina sa formuleze actele ptr dezbaterea ... (vezi toată discuția)
Testament vicuta vicuta O persoana din sat nu are copii,frati,parinti sau alte rude apropiate.Fiind vecini mergem des la acea persoana si o ajutam la nevoie. Aceasta apropiere a dus ... (vezi toată discuția)